Psykiater: Problematisk at psykisk syge fanger ikke behandles

Det har konsekvenser, når psykisk syge fanger ikke behandles, lyder det fra psykiater.

Når psykisk syge fanger ikke kommer i behandling, så får det samfundsøkonomiske konsekvenser, lyder det fra psykiater. (Arkivfoto). (© Colourbox)

I Esbjerg Arrest oplever de ansatte, at arresten sander til med kriminelle, der er så psykisk syge, at de - efter de ansattes vurdering - i stedet burde være indlagt i psykiatrien.

Det viser en række redegørelser fra Arbejdstilsynet, som DR Syd har fået aktindsigt i.

En undersøgelse fra Kriminalforsorgen i 2013 viser, at op mod otte procent af de indsatte i de danske arresthuse er så syge, at de i stedet burde være anbragt til behandling.

Vejen til behandling udskydes

Det er problematisk, forklarer Torsten Jacobsen, der er psykiater og selv har arbejdet i arresthussektoren.

- Det væsentligste problem for den enkelte er, at de ikke får den behandling, som de egentlig skulle have. Deres muligheder for at få det bedre udskydes jo, så vejen til behandling bliver længere, siger han.

Økonomisk dyrt hvis ikke de kommer i behandling

Det rammer os alle sammen, hvis vi ikke prioriterer behandling til de kriminelle, der er for syge til arresten, vurderer Torsten Jacobsen.

- Jeg har set nogle opgørelser, der viser, at det at være kriminel generelt er forbundet med ret høje tilbagefald. Men psykisk syge der er kriminelle, og som får behandling, har lavere tilbagefald end andre typer af kriminelle. Så ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv er det skidt, at de ikke kommer i behandling, siger han.

For nogle psykisk syge kriminelle kan en tur i arresten være en meget angstfyldt oplevelse.

- Hvis man har en realitetsopfattelse, som ikke yder en særlig støtte, så kan det drive en langt, hvis man er spærret inde på otte kvadratmetre og ikke forstår formålet med opholdet, siger han.