Rålam bliver dræbt i høstmaskiner: Droner skal redde dem

Droner spotter rålammene, inden græssnitterens knive dræber dyrene.

Hvert år dør mange rålam i græssnitterens knive, men det er muligt at undgå, viser et forsøg med droner. (Arkivfoto). (Foto: Michael Carlsen)

Hvert år dør mange rålam, når de bliver fanget af høstmaskinernes knive, når græsmarkerne bliver slået.

Men det er muligt at undgå, viser et forsøg nær Ribe tidligere i år, hvor Sydvestjysk Brandvæsen sendte droner over markerne for jægere og landmænd.

Dronerne med varmesøgende kameraer kan nemlig spotte rålammene, der i maj endnu er så små, at de ikke kan løbe væk.

- Med dronebillederne kan landmanden nå at markere med for eksempel en stolpe, hvor der ligger et rålam, så det undgår snitterens knive, siger Henrik Tauman, droneinstruktør ved Sydvestjysk Brandvæsen.

- Så når landmanden sidder oppe i maskinen, kan han se, hvor han skal snitte udenom, forklarer Henrik Tauman videre.

Fandt mange dyr med kameraet

Forsøget gik godt, og selvom det blev lavet så sent, at rålammene var i stand til selv at flytte sig, så viste forsøget, at det varmesøgende kamera fanger det liv, der er i marken.

- Vi fandt mange dyr på de hektarer, vi eftersøgte. Det viste sig, at rålammene havde fået en størrelse, hvor de selv kunne flytte sig, så det var ikke nødvendigt at afmærke, fortæller Henrik Tauman.

Se videoen herunder, hvor dronen med det varmesøgende kamera opdager flere dyr. Artiklen fortsætter under videoen.

Første dyr spottet efter ét minut

Landmand Åge Hansen og jægerne Jens Sandersen og Ove Beck fra Ribe-egnen står bag ideen til forsøget, og Ove Beck var imponeret over dronekameraets evner.

- Det tog ét minut, så fik vi set de to første dyr på skærmen. Det er virkelig effektivt at bruge en drone. Det vil vi prøve igen til næste år, siger Ove Beck.

  • Rålammene ligger godt puttet i de høje græsmarker, uden chance for at landmanden kan se dem oppe fra førerhuset. (Arkivfoto). (Foto: Bjarne L. Christensen © DR Nordjylland)
  • Det er denne drone med det varmesøgende kamera, som er blevet sendt op over markerne for at finde dyrene. (Foto: Sydvestjysk Brandvæsen)
  • Her er det et billede fra det varmesøgende kamera, som har spottet nogle af dyrene på marken. (Foto: Sydvestjysk Brandvæsen)
  • På skærmen kan man så følge med, hvor henne dyrene befinder sig. Når man har fundet rålammene, kan man så markere med eksempelvis stolper, hvor de er på marken. (Foto: Sydvestjysk Brandvæsen)
  • Landmænd, jægere og droneinstruktør er samlet til forsøget. (Foto: Sydvestjysk Brandvæsen)
1 / 5

Nye forsøg med billigere droner

Beredskabet er klar til endnu et forsøg, siger droneinstruktør Henrik Tauman.

- Vi vil lave et forsøg med en billigere drone og et billigere termisk kamera. Kan vi finde samme mængde dyr med en mindre drone, så overvejer landmændene at investere i det, fortæller Henrik Tauman.

Forsøget gentages med et billigere dronekamera næste år i maj.

Vurderingen er, at 20 rålam hvert år mister livet alene på græsmarkerne syd for Ribe, da rålammene som helt små ikke kan løbe væk sammen med moren, når maskinerne kommer kørende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter