Regeringen skærper fra i dag indrejseregler - men kontrollen ved grænsen bliver ikke ændret

På trods af strammere indrejseregler bliver der stadig kun udført stikprøvekontrol ved den tyske grænse.

Fra i dag skal udenlandske borgerne bosat i grænselandet - herunder Slesvig-Holsten - kunne fremvise en negativ coronatest, som højst er tre dage gammel (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix) (Foto: Frank Cilius © Scanpix)

Udenlandske borgere bosat i grænselandet - herunder Slesvig-Holsten og Sydsverige - skal nu testes noget hyppigere for COVID-19, hvis de vil krydse grænsen til Danmark.

Fra i dag skal de nemlig kunne fremvise en negativ corona-test, som højst er tre dage gammel, før de må komme ind i landet. Hidtil måtte testen være op til syv dage gammel.

Det oplyste justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse mandag.

Det skyldes, at myndighederne er bange for, at den sydafrikanske coronavariant, også kaldet B.1.351, vil kunne sprede sig.

Men selvom der er kommet strengere indrejseregler, kontrollerer man ikke mere ved grænsen til Tyskland. Den forbliver stikprøvebaseret, fortæller politiinspektør og chef for Udlændingekontrol Afdeling Vest ved Syd og Sønderjyllands Politi, Brian Fussing.

- Det er ikke en fuld kontrol, så det er netop ikke alle, der bliver kontrolleret. Men vi synes faktisk, at vi har et godt kontroltryk, og det viser sig også i, at vi afviser mange hvert eneste døgn, siger han.

Forholdsreglerne skal håndhæves

At man kun laver stikprøvekontrol på dem, der krydser vores grænser, og ikke en fuldkommen kontrol, undrer Eskild Petersen, professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.

Han kan godt forstå, at man er særligt bekymret for den sydafrikanske coronavariant, men så skal kontrollen også følge med bekymringen.

- Det virker jo underligt. Du har jo heller ikke en korridor i Kastrup Lufthavn, hvor der står ’her er der ikke nogen kontrol’. Hvis vi vedtager nogle forholdsregler, så er vi også nødt til at være klar til at håndhæve de forholdsregler, siger han.

Man behøver ikke at være så bekymret for at dem, der til dagligt bor syd for grænsen og arbejder i Danmark, tager unødig smitte med nordpå, mener Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Det er jo folk, der er vant til at komme i Danmark. De kommer fra et område, der nogenlunde har samme smittebelastning som vi har, måske en anelse mere. Jeg vil ikke være nervøs for at tyskere eller dansk-tyskere kommer ind i Sønderjylland, siger han.

Skandaløst, at der ikke er fuld kontrol

Det er skandaløst, at ministeren og regeringen ikke har sørget for, at der er fuld kontrol med dem, der vil over vores grænser, mener Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti.

- Vi har jo set at der er folk, der spekulerer i at komme ind uden de her coronatests, og det betyder jo så, at den smitte, vi gerne vil have begrænset og stoppet i Danmark, den fortsætter, siger han.

Peter Skaarup har indkaldt justitsministeren i samråd, hvor han vil kræve, at der kommer fuld grænsekontrol.

Men det er ikke nødvendigt lige nu, fastholder politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jesper Petersen.

Han understreger, at stikprøvekontrollen ved grænsen er intensiveret, blandt andet ved at man har døgnbemandet grænseovergangen ved Padborg.

Han håber ikke, at det ender med, at man må stramme fuldstændigt til.

- Hvis man gør det, så bliver det endnu mere surt i hverdagen for både erhvervsliv og hverdagslivet i grænselandet, siger han.

Gælder ikke danske statsborgere

Den nye regel gælder dog ikke de danske statsborgere, som bor i grænselandet i Tyskland og Sverige.

- Hvis du er dansk statsborger, så har du selvfølgelig altid mulighed for at komme ind i Danmark, siger Brian Fussing, politiinspektør og chef for Udlændingekontrol Afdeling Vest ved Syd og Sønderjyllands Politi.

Men hvis de danske statsborgere bosat i grænselandet skal andet end at arbejde, så kan der være krav om blandt andet isolation.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter