Regioner jagter patienters erstatninger

Strid om erstatning til patienter for mulig fejlbehandling. Regioner anker flere sager.

Region Syddanmark er blandt de regioner, der har valgt at sætte skærpet fokus på patienterstatninger. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Patienter, som får erstatning for en fejloperation, skal være varsomme med at gå ud og bruge pengene hurtigt.

De danske regioner anker nemlig i stigende grad sager om patienterstatninger.

Sidste år blev 108 sager anket, mens tallet for 2015 var 88 sager.

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, kritiserer praksis.

- Jeg synes, man tramper på patienterne. Det er urimeligt, at de skal gå i uvished om, hvorvidt de kan beholde deres erstatning eller ej, siger Thorkild Olesen.

Én af de patienter er Michael Bæk fra Esbjerg. Han har for nylig fået erstatning efter en fejloperation, men tør endnu ikke juble.

- De har lavet en fejl og udbetalt nogle penge. Hvis de kræver dem tilbage igen, er det ikke ok. Men jeg kan da godt blive lidt bekymret for, om jeg risikerer at miste min erstatning, siger han.

Stigningen i antallet af ankesager dækker blandt andet over, at flere regioner har valgt at skærpe fokus på erstatningssagerne. Det gælder for eksempel Region Syddanmark, som ifølge regionens egne tal har sparet 13 millioner kroner de seneste tre år ved at klage over erstatninger til patienter.

Beløbet dækker dog ikke kun, at patienter skal betale penge tilbage, men også over sager, hvor for eksempel en anden region får regningen.

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen fra Socialdemokratiet, mener, at klagesagerne er nødvendige.

- Det drejer sig om meget få og principielle sager. Og vi skal jo varetage skatteborgernes og personalets interesse i forhold til, om der er begået fejl eller ej, siger han.

Hos Region Syddanmark forventer man, at regionens skærpede fokus på erstatninger får fuld effekt i år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk