Rema 1000 DNA-sprayer røvere i samtlige butikker

Dansk Supermarked har også valgt at udbrede brugen af sprayen, der mærker tyve på vej ud af butikken.

Det kan hverken ses eller lugtes, men med en særlig uv-lygte kan politiet nu afsløre, at en person har været i en butik, hvor der for eksempel er begået røveri. (Foto: Casper Dalsgaard Sander © dr)

Når butikker skal sikre sig mod røveri, så er det nyeste våben en usynlig DNA-spray, som kan spores i måneder efter forbrydelsen.

Sprayen mærker røverne på tøj og krop og lyser op under uv-lys.

Både Rema 1000 og Dansk Supermarked har haft så gode erfaringer med den form for tyverisikring, at virksomhederne nu har valgt at rulle det ud til en lang række butikker.

Rema 1000 installerer DNA-sprayen i alle kædens 276 butikker, mens Dansk Supermarked installerer den nye form for tyverisikring i 50 Netto-forretninger.

Det skal skabe tryghed for kunder og medarbejdere, fortæller sikkerhedschef i Rema 1000 Peter Bruun.

- Vi har testet den her løsning i et års tid, og vi har vurderet, at effekten er så god, det skal rulles ud til alle vores butikker, siger han.

Rema 1000 har testet DNA-sprayen i 10 butikker, mens systemet har været installeret i ni udsatte Netto-forretninger. I testperioden har Remo 1000 slet ikke oplevet nogle røverier.

Det er butikkernes opfattelse, at det skyldes, man har kunnet skilte med, at der bruges DNA-spray i butikkerne.

Christian Østergaard, der er leder af den kriminalpræventive afdeling hos Syd og Sønderjyllands Politi, er positiv over for butikkernes brug af sprayen.

- Vi er glade for alle initiativer, der gør det mere bøvlet at være røver. Brugen af DNA-spray har haft rigtig gode effekter indtil nu, siger han.

Sådan virker DNA-spray

  • Sprayen er installeret på både synlige og usynlige steder i de butikker, der benytter den.

  • Dysernes kan aktiveres for eksempel ved røveri.

  • Ved at lyse med en særlig UV-lampe kan politiet se DNA-sprayen lyse op og bevise, at den mistænkte har været i butikken.

  • DNA-sprayen er unik fra butik til butik. Den sidder fast på huden i fire til seks uger og på tøjet i flere måneder.

  • I butikkerne vil der desuden være placeret en uv-lampe over indgangspartiet, så det er muligt at se, om personer er blevet sprayet med væsken.

  • Alle butikker med DNA-spray vil skilte med det, og der er intet farligt ved væsken.

FacebookTwitter