Ringmærkning af storkeunger skal kortlægge deres færden

Ynglende storke er et sjældent syn i Danmark. I dag bliver tre unger i en rede i Sønderjylland derfor ringmærket. Det er første gang, det sker i 10 år.

Storke er desværre en efterhånden sjælden gæst i Danmark. I år har et par ynglet i Smedager, og har nu tre stærke unger i reden. I dag foretages den første ringmærkning af storke i ti år. (© Storkene.dk)

Tidligere var den en helt almindelig ynglefugl i Danmark. I dag er den ekstrem sjælden.

Vi længes efter at se den ankomme til dens fødeegn i løbet af april og håber hvert år, at den yngler. Storken, Ciconia Ciconia, også bare kaldet den hvide stork.

I år valgte et storkepar at slå rede i Smedager i Sønderjylland. Det resulterede i den lykkelige begivenhed, at de nu har tre unger i reden, der er knap en måned gamle.

I dag skal storkeungerne ringmærkes. Det er en begivenhed, der trækker meget opmærksomhed med sig. Det er nemlig første gang i ti år, at ornitologerne har haft den mulighed.

CPR nummer til storkene

Ringmærkningen foregår ved, at man hejser en lift op til reden, fortæller storkeentusiast, Mogens Lange Petersen fra hjemmesiden storkene.dk.

Selve ringmærkningen klares i løbet af kort tid. Det er nemlig vigtigt, at man forstyrrer livet i reden så lidt som overhovedet muligt, siger han.

Storkeungerne får sat en ring på benet, hvori der er skrevet et id nummer og med henvisning til Zoologisk Museum. Id nummeret følger dermed storkene hele livet, så de kan spores, hvis de kommer til skade eller dør.

Regn og kulde dræber ungerne

Udklækningen af de tre storkeunger er en stor sensation. De få storkeunger, der de sidste mange år er udklækket herhjemme, har nemlig lidt den hårde skæbne, at de meget tidligt på grund af regn og kulde.

Storkeungerne har dun de første mange uger, og når de når en hvis størrelse, kan forældrene ikke længere beskytte dem mod kulden. Indtil de får deres fjerdragt er de dermed meget sårbare, siger Mogens Lange Petersen.

Storkeungerne i årets kuld i Smedager har dog meget gode chancer for at overleve.

- Ungerne ser stærke ud, så de har gode udsigter for at klare den, siger han

Sydpå mod sol og varme

Storkene trækker sidst på sommeren sydpå, ned over Europa og videre til Afrika for de flestes vedkommende. Det er en farlig rejse med mange forhindringer.

El-ledninger og kommunikationsmaster er storkenes store udfordring og fjende på den lange rejse ned gennem Europa.

- Man må regne med, at cirka halvdelen af storkene dør, siger Mogens Lange Petersen.

Storkeungerne er klar til at forlade reden om cirka en måned og derefter venter altså en lang, udmattende og farlig rejse.

Men med ringmærkningen i dag, i Sønderjylland, vil vi fremover få lidt mere besked om storkenes liv og færden.

 

 

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk