Risiko for tabte brevstemmer: KL har indgået særaftale med Postnord

En ny aftale skal sikre, at brevstemmer til kommunalvalget når frem på trods af Postnords ændrede leveringsbetingelser.

Postnords ændrede leveringsbetingelser har fået flere kommuner til at frygte, at der er brevstemmer, der ikke vil nå frem i tide. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Ved kommunalvalget i november kan borgere, der ikke har mulighed for at stemme i egen kommune på valgdagen, som altid stemme via brev.

Problemet er bare, at en stor del af stemmerne skal fragtes hen over weekenden, og Postnord bringer ikke post ud lørdag og søndag. Derudover er leveringstiden for standardbreve steget til fem dage.

Det har skabt bekymring hos kommunerne, der frygter, at der er brevstemmer, der ikke ville nå frem i tide og dermed ikke blive talt med.

Derfor har Kommunernes Landsforening nu lavet en særlig aftale med Postnord, der skal sikre, at alle brevstemmer når frem i tide.

Alle brevstemmer, der skal sendes til en anden kommune, vil blive indsamlet fredag og så kommer posten og henter dem om lørdagen.

Jane Ussing, borgerservicechef i Vejen Kommune, er glad for, at der er kommet styr på brevstemmerne.

- Det er en rigtig god løsning. Det er vigtigt, at man er sikker på, at brevstemmen når frem til det rigtige sted og bliver talt med som en gyldig stemme, siger hun.

Det er Kommunernes Landsforening, der har taget kontakt til Økonomi- og Indenrigsminsteriet for at få en anden aftale på plads med Postnord.

Solvejg Schultz-Jakobsen, sekretariatschef i KL, mener, at stemmer havde risiko for at gå til spilde, hvis der ikke blev gjort noget.

- Vi var bekymrede for, at der var stemmer, der ikke ville kunne indgå i opgørelsen af valgresultatet, siger hun.

Hvis du skal brevstemme til kommunalvalget, så skal det gøres senest den 17. november. Fem dage før selve valgdagen.

Rettelse: Rettelse foretaget 18. september kl. 16.42. Det fremgik tidligere, at det var Økonomi- og Indenrigsministeriet, der havde lavet aftalen med PostNord. Det er ikke korrekt. Det er Kommunernes Landsforening, KL, der har lavet aftalen med PostNord. De relevante ændringer er foretaget i artiklens overskrift og i selve artiklen. DR beklager fejlen.