Robert taler dansk og har danske svigerdøtre: Nu bliver han (måske) Tysklands næste kansler

Mandag bliver det afgjort, om den dansktalende Robert Habeck skal være kanslerkandidat for det tyske parti De Grønne.

(Foto: Per Smith Vinther- DR Syd © (c) DR)

Når Mette Frederiksen efter valget til det tyske parlament, Forbundsdagen, i efteråret tager på besøg i Tyskland, kan hun muligvis snakke dansk med den nye kansler.

En ikke urealistisk kandidat til at overtage posten som Tysklands forbundskansler efter Angela Merkel har nemlig benene solidt plantet i danske traditioner og tankegang.

Hans navn er Robert Habeck.

Han har siden 2001 boet i det dansk-tyske grænseland. Han taler dansk og har i flere perioder boet i Danmark. Og selvom han ikke identificerer sig med det danske mindretal i Tyskland, har han taget danskheden til sig.

- Vores julefest og fødselsdage er meget præget af danske traditioner. Og da vi havde en flagstang i haven, hejste jeg en dansk vimpel, fortæller Habeck i et interview til DR Nyheder.

Robert Habeck er en af to partiformænd i De Grønne. Et miljøparti, der i øjeblikket har medvind i meningsmålingerne i Tyskland. Derfor er det ikke usandsynligt, at partiets kanslerkandidat kan blive en af Europas mægtigste statsoverhoveder.

Mandag melder ledelsen i De Grønne ud, om Habeck skal være partiets kanslerkandidat, når der om fem måneder er valg til Forbundsdagen i Tyskland.

Klik på lydfilen herunder, og hør Robert Habeck tale dansk. Her fortæller han reporter Per Smith Vinther, at det danske sprog og de danske traditioner hænger ved i familien:

0:00

Sønnerne er mere danske end tyske

I sine yngre dage studerede Robert Habeck på Roskilde Universitet (RUC). Det var også her, han mødte sin kone.

Senere flyttede han med familien til Svendborg, hvor de boede en periode, inden de rykkede til Tyskland.

Parret har fire nu voksne drenge sammen, som alle har gået i dansk børnehave og skole i Sydslesvig.

- Drengene studerer i Danmark, men når de er hjemme, taler vi dansk. De taler også dansk med hinanden. Og så har de danske piger som ’girlfriends’, fortæller Habeck.

Sønnerne har en stærk tilknytning til det danske mindretal i Tyskland, og de er nok i virkeligheden mere danske end tyske, fortæller Habeck.

- Hvis Danmark spiller håndbold eller fodbold mod Tyskland, hepper de nok mest på Danmark, har han tidligere fortalt til Magasinet Grænsen.

Selvom det især er de fire børn, der har bragt de danske traditioner med hjem fra børnehave og skole, hænger det danske sprog og de danske traditioner ved – også efter drengene er blevet store.

- Vi har været ivrige efter at tage den danske kultur til os, og vi har overtaget mange traditioner. Den dag i dag stiller vi Dannebrog på bordet og hænger det ud ad vinduet, når børnene har fødselsdag, har han tidligere fortalt i Magasinet Grænsen.

Mulig kansler præget af dansk tangegang

Habeck har studeret germansk og filosofi i 1990’erne – blandt andet på Roskilde Universitet (RUC).

Det var også her han lærte dansk. Strukturen på universitet i Danmark var anderledes end i Tyskland. På RUC skulle han selv strukturere sin tid, arbejde i grupper og selv opsøge sin viden. I starten irriterede det ham. Det var et kaos for ham.

Men når han ser tilbage på sin tid i Danmark, har erfaringen fået en afgørende betydning for hans måde at tænke på, fortæller han i interviewet.

- Man skal ikke se virkeligheden ud fra en forudfattet sandhed. Men man skal finde en fornuftig løsning ud fra kaosset i virkeligheden. Altså en slags pragmatisk idealisme. Hvis jeg skal tage munden meget fuld, har RUC præget mig politisk.

Valget til Forbundsdagen i Tyskland bliver afholdt den 26. september i år.