Robotter spytter artikler ud i flere store medier: Hans Otto endte i avisen uden at ane det

Artikler skrevet af robotter er ukritiske og hænger folk ud, lyder protest fra erhvervsfolk.

Hans Otto Sørensen var forbløffet over pludselig at se sit navn og firma nævnt i den lokale avis, uden at han havde været i kontakt med en journalist fra avisen. (© (c) DR)

Når du klikker på en artikel eller bladrer i avisen, kan den være skrevet af en robot.

Flere danske medier bruger robotter, som trækker data og forsyner dig med artikler om bolighandler, sportsresultater og regnskaber på den lokale virksomhed.

Robotterne er programmeret, så de skriver artikler helt uden hjælp fra en journalist. Men de ringer altså ikke lige med et opfølgende spørgsmål.

Og det ærgrer Hans Otto Sørensen, der er direktør i Skærbæk-virksomheden Dansk Biohalm.

En dag faldt han over en overskrift og en artikel om sin virksomhed i JydskeVestkysten – uden han var blevet interviewet.

- Man undlader den kildekritik, som jeg mener er en helt grundlæggende del af en journalists arbejde, siger Hans Otto Sørensen.

Artiklen var skrevet af en robot og havde altså ikke været igennem en journalists hænder, før den blev trykt i avisen.

Og det er et helt grundlæggende problem, mener Hans Otto Sørensen.

- Når man bare ukritisk videregiver information fra andre, synes jeg, at det er overflødigt og unødvendigt.

Protester resulterede i møde

Hans Otto Sørensen er ikke alene om at være utilfreds med robotartiklerne. I januar troppede 36 erhvervsdrivende fra Tønder-området op til et møde med JydskeVestkysten, fordi de mener, at robotten langt fra fortæller det fulde billede af virksomhedernes regnskaber.

Det fortæller formand for Tønder Håndværkerforening Tommy Nissen.

- Det er helt forkert at vise regnskaber i avisen, uden at der følger en forklaring med. Det er ikke sjovt for en lille håndværksmester at blive hængt ud i avisen med røde tal, uden at det bliver forklaret, hvorfor tallene er røde.

Chefredaktør på JydskeVestkysten Mads Sandemann har lyttet til kritikken, men han har ikke lagt robotten i graven.

- Læserne får at vide, hvordan det går i de lokale virksomheder, så de bedre kan følge med i, hvordan det går for det lokale erhvervsliv.

Når JydskeVestkysten udgiver artikler skrevet af robotter, står det i artiklen, at det ikke nødvendigvis er den fuldstændige historie, men at man er velkommen til at kontakte redaktionen, hvis man har uddybende oplysninger.

- Der er mange historier, vi som journalister fortæller, der ikke er den fuldstændige historie. Vi skærer altid en del af virkeligheden til, og her vælger vi altså at bruge oplysninger, der er officielle, siger Mads Sandemann.

Ekspert: Medier skal tænke sig om

De oplysningerne, robotterne spytter ud som artikler, er allerede offentligt tilgængelige, før de ender i medierne. For eksempel samler robotterne tal fra Erhvervsstyrelsens databaser.

Det fortæller Andreas Marckmann Andreassen, der har brugt et halvt på at undersøge robotjournalistik som fellow på Syddansk Universitet.

Han understreger, at det er vigtigt, at medier forholder sig til grænsen for, hvad der bør blive formidlet videre i et nyhedsmedie.

- Pludselig er der flere oplysninger, der bliver tilgængelige, og det betyder, at man som medie skal overveje, hvilke datasæt, der er relevant at lave journalistisk på.

Artiklen er opdateret med et ekstra citat fra Mads Sandemann