Røde Kors efterlyser frivillige: Flere skal hjælpe løsladte fra fængsel til frihed

Der mangler mentorer, som vil lette overgangen til et nyt liv for tidligere indsatte.

Overgangen fra fængsel til frihed kan være vanskelig. Tal fra Kriminalforsorgen viser, at en ud af tre løsladte begår ny kriminalitet inden for to år. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Der mangler frivillige til at hjælpe løsladte fanger i overgangen fra fængsel til frihed.

For knap et år siden begyndte Røde Kors-projektet Primus Motor, hvor frivillige mentorer hjælper tidligere indsatte med praktiske og sociale aktiviteter i det nye liv uden for murene.

Målet er, at hjælp og støtte fra et ganske almindeligt medmenneske skal være med til at forhindre, at den løsladte begår ny kriminalitet.

Men det har været sværere end forventet at finde mentorer til projektet, lyder det fra Røde Kors.

- Vi kræver også meget af de frivillige - nok mere end mange andre foreninger. Man skal både have god tid og en vis portion livserfaring, som gør, at man kan rumme svage mennesker, som har svært ved at begå sig i samfundet, siger aktivitetsleder i Røde Kors Esbjerg, Svend Ole Madsen.

I Esbjerg-afdelingen er der lige nu ni frivillige mentorer, som hjælper fire løsladte borgere. Men både i Esbjerg og i resten af landet er der brug for mange flere frivillige.

Mentorernes opgave er for eksempel at hjælpe den løsladte med praktiske ting som økonomi og husleje.

- Mange kommer ud og aner ikke, hvad nem-id er. De forstår heller ikke altid, præcis hvad der bliver sagt til dem på kommunen eller jobcenteret. Så på den måde er det meget lavpraktisk, siger Svend Ole Madsen og tilføjer:

- De fleste af dem er også helt uden netværk, så mentorens rolle kan også være at hjælpe de løsladte ind i foreningslivet eller bare gå en tur sammen.

Primus Motor-projektet findes i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Vejle. I de seks byer er der pt godt 70 frivillige mentorer, der hjælper 30 løsladte.

I alle byerne mangler man flere frivillige, oplyser Røde Kors.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk