Røde øjne og snotnæse? Tårnhøjt pollental slog dansk rekord i weekenden

Mere pollen og flere dage med høje pollental venter os i fremtiden, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

Pollen fra blandt andet Troldehassel er lige nu med til at give allergikere stoppede næser, nyseandfald og kløende øjne. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Havde du svært ved at få vejret og løb dine øjne i vand i weekenden? Så var forklaringen nok, at pollentallet for hassel var så højt, at det slog ti år gammel rekord.

Lørdag lå pollentallet for hassel nemlig på hele 282. Ifølge Astma-Allergi Danmark er et pollental over 15 højt.

(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)
(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)

Lige nu blomstrer hassel-træerne, og dét kombineret med gunstige vind- og vejrforhold banker pollentallet opad, forklarer Karen Rasmussen, der er biolog og leder af pollentællinger i Astma-Allergi Danmark.

- De milde temperaturer og den lune luft, vi har haft her i februar, har sammen med gode vindbetingelser sat gang i pollenspredningen.

Vejret har stor betydning for, om pollentallet bliver højt eller lavt. Mange solskinstimer giver mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Også regn mindsker pollen i luften, og er man allergiker, er det bedst at opholde sig på vestkysten, hvor vinden oftest kommer fra og blæser pollen ind i landet.

Forventer mere pollen i fremtiden

Astma-Allergi Danmark har lavet pollenmålinger i mere end 40 år, og det er sjældent, at tallet når så højt op, fortæller hun. Men fremtiden ser alligevel ikke god ud for pollenallergikerne, siger Karen Rasmussen.

- Tendensen i målingerne er, at der kommer mere pollen, og at der bliver flere dage med høje pollental.

I følge Astma-Allergi Danmark kan stigende temperaturer og CO2 også medføre, at pollen fra bestemte kilder bliver mere allergifremkaldende, og dermed er der risiko for, at flere danskere bliver ramt af pollenallergi.

Elm- og birkepollen er på vej

Udover hassel er der i øjeblikket også pollen fra el i luften, og inden længe giver elm- og birkepollen også løbende næser. Men om de også giver høje pollental, er umuligt at spå om allerede nu, siger Karen Rasmussen.

- Det kommer an på, hvordan forårsvejret arter sig under blomstringen, siger hun.

Astma- Allergi Danmark måler hver dag pollental i Viborg og i København. I dag ligger pollentallet for hassel og el på henholdsvis 119 og 5 i Viborg, mens det i København ligger på 497 og 55. Astma-Allergi Danmark vurderer, at pollentallet for el er højt, når det ligger over 50.