Sådan må familier sige farvel til døende coronapatienter

Sygehuse giver de nærmeste pårørende adgang til kritisk syge med corona.

Flere sygehuse giver nærmeste pårørende adgang, hvis patienter er kritisk syge eller døende med corona. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Sygehusenes coronaafsnit er normalt lukket land for alle andre end personalet, men der bliver gjort undtagelser, hvis patienter er kritisk syge eller døende.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det gælder eksempelvis på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Ifølge lægelig direktør Anna-Marie Bloch Münster er det kun de allernærmeste pårørende som ægtefæller og børn, der én ad gangen må komme på korte besøg hos patienten.

- Vi synes, det er

uværdigt
, hvis man ikke kan komme til at holde i hånd i den sidste tid og være der for hinanden - også når livet slutter.

Også Odense Universitetshospital, OUH, giver adgang til de nærmeste pårørende, hvis patientens tilstand er kritisk, oplyser lægelig direktør Michael Dall.

- De pårørende har min dybeste medfølelse. De står i en utrolig svær situation, og vi gør alt, hvad vi kan, for at støtte dem.

Helt konkret er det lige nu sådan, at de allernærmeste stadig har mulighed for at komme på besøg, hvis en patients tilstand er meget kritisk.

- I den situation er det en lille kreds, som får mulighed for at sige farvel. De får mundbind på, så de kan komme tæt på samtidig med, at vi

reducerer
smitterisikoen, siger han.

Rigshospitalet er lige nu i gang med at finde ud af, hvilke muligheder pårørende har for at kunne se kritisk syge coronapatienter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Rigshospitalet
i København oplyser til
DR
, at man stadig er i gang med at afklare, i hvor høj grad og hvordan man på de enkelte afdelinger kan tilgodese
pårørendes
behov for at se indlagte patienter med corona.

Patienterne er nemlig indlagt på en række forskellige afdelinger, hvor lokalemulighederne og hensyn til de øvrige patienter dermed også er meget forskellige, lyder det.

Fælles retningslinjer

Ifølge Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, er det op til det enkelte sygehus, hvordan det i praksis lader pårørende besøge kritisk syge og døende coronapatienter.

For alle andre patienter gælder nemlig

regionens
fælles overordnede
retningslinjer
, fortæller han.

- Vi

begrænser
og nærmest ophæver, at man kan besøge sine nære på sygehuset, hvis det ikke er i situationer, hvor man skal sige farvel til døende, livstruende syge patienter på intensiv eller et barn, hvor forældrene skal have adgang til at besøge det.

På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg skal de pårørende bære maske og forklæde, hvis de besøger en patient, der er kritisk syg eller døende med corona. (Foto: Sydvestjysk Sygehus)

Bliver instrueret i værnemidler

Når de pårørende kommer til Sydvestjysk Sygehus, bliver de fulgt hen til patienten af personalet, ligesom de får udleveret værnemidler og bliver instrueret i brug af masker, forklæder og håndhygiejne.

Familierne må dog selv vælge, om de vil bruge handsker, fortæller Anna-Marie Bloch Münster.

- Hvis man har brug for at have hudkontakt med hånd-i-hånd, tillader vi det. Men vi instruerer også i håndhygiejne bagefter, så man får desinficeret godt efter kontakten med patienten.

Efter besøget bliver familien bedt om at tage direkte hjem, tage tøjet af og vaske det.

Afdøde må ses i kapellet

Ifølge Anna-Marie Bloch Münster er der en særlig procedure, der træder i kraft, når coronapatienten er afgået ved døden.

Her følger Sydvestjysk Sygehus nemlig de

retningslinjer
, der gælder for alle slags patienter, som har været i isolation, understreger hun.

Men familien kan først se den afdøde i kapellet.

- Det er et praktisk

tiltag
, for oppe på vores coronaafsnit er det ikke alle steder, vi har enestuer, siger hun.

Også på

Rigshospitalet
og OUH har familien mulighed for at tage afsked med den afdøde i sygehuskapellet.

På OUH er det dog kun ganske få, der får den mulighed, siger Michael Dall.

- De pårørende skal tage stilling til, hvem der skal have mulighed for at sige farvel. Det er bestemt ikke en nem beslutning.