Sådan skelner du mellem sandt og falsk på nettet

GUIDE: Simple værktøjer kan sikre dig mod at blive vildledt af falske historier online.

Falske opslag spredes med jævne mellemrum på de sociale medier. (Foto: © LOIC VENANCE, Scanpix)

Det sker, at falske historier bliver spredt vidt og bredt online - blandt andet på Facebook.

Men der findes forholdsvis simple trick, der kan hjælpe dig til at faktatjekke opslag. Det fortæller Tommy Kaas fra analyse- og researchbureauet Kass og Mulvad.

Han har samlet et par gode råd til, hvordan du undgår at blive vildledt af falske historier på de sociale medier.

  • Husk at være kritisk. Alt, du finder på internettet er blevet offentliggjort med et formål. Og det er ikke sikkert, formålet er at oplyse. Vær derfor opmærksom på, hvem kilden er, og hvor oplysningerne stammer fra.

  • Gå tilbage til den oprindelige afsender. Hvis en anden person eller et andet medie bliver citeret, så er det altid en god idé at gå tilbage til den oprindelige kilde. Medierne citerer hinanden i et væk, og undervejs kan historien blive strammet så meget, at det til sidst er en helt anden.

  • Hører billede og historie sammen? Når et billede går viralt, er det ikke sikkert, at historien, der bliver knyttet til billedet, er sand. Med redskabet omvendt billedsøgning på Google kan du finde frem til, hvilke sammenhænge billedet har været brugt i tidligere. Hvis du googler omvendt billedsøgning, får du en beskrivelse af, hvordan man gør.

  • Ved delte Facebook-opslag er det også en god idé at være opmærksom på, om den oprindelige tekst til opslaget er taget med. Gå ind på den side, der oprindeligt offentliggjorde opslaget og se, om teksten stemmer overens med pointen i det delte opslag.

  • I det hele taget handler det om at tænke sig om, inden man videregiver et opslag. Det kan være, du er med til at dele falske eller forkerte oplysninger.