Salg af træmøbler kan betyde lovbrud

Det kræver et certifikat at sælge møbler lavet af Rio-palisander, ellers bryder du loven.

Mange møbler fra 50'erne og 60'erne er lavet i den truede træart Rio-palisander. Men vil du sælge bedstefars gamle skrivebord, skal du have et certifikat, ellers bryder du loven. (Foto: Arkivfoto © DR)

Vil du sælge bedstefars gamle skrivebord, risikerer du at bryde en lov, du måske aldrig har hørt om. Det sker, hvis stolen er lavet af den sjældne træart Rio-palisander, og du ikke har certifikatet i orden.Rio Palisander bliver kaldt "træenes elfenben", og blev brugt flittigt i 50´erne og 60´erne, men den er i dag er havnet på CITES listen over udrydningstruede arter.CITES er en international konvention til kontrol af handlen (over landegrænser) med vilde dyr og planter. Det sker gennem overvågning og regulering af den internationale handel.Målet er kun at tillade en bæredygtig handel. Man fjerner ikke mere fra bestandene af vilde dyr og planter, end de kan bære. 

- Rio-palisander er ekstremt truet i naturen. Derfor vil man i EU sikre, at det, der bliver handlet af møbler af Rio palisander, er lovligt, og ikke truer de vilde bestande, siger Maj Munk, biolog i Naturstyrelsen.Risiko for bødeNår Rio Palisander er udrydningstruet skal man have et certifikat fra Naturstyrelsen for lovligt at kunne sælge et møbel af træsorten. Men det er der ikke mange, der ved. Derfor betyder omstændighederne i forbindelse med salget meget for, hvordan Naturtyrelsen håndterer sagen.- Hvis man er fuld bevist om, hvad man har gjort, så vil man få et bøde, men ellers vil vi forsøge at lovliggøre det, fortæller Maj Munk.Naturstyrelsen udsteder hvert år 8000 certifikater, der giver ret til at handle med Rio Palisander. Har du ikke certifikatet på plads, kan det give en bøde på 1000 kroner.

Facebook
Twitter