Schackenborg Slot vil åbne dørene for danskerne

Det vil komme til at gavne kongehuset, vurderer ekspert.

Det er Schackenborg Fondens kommende direktør, Trine Jakobsen, som vil åbne op for offentligheden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Schackenborg Slot skal være mere åben for offentligheden.

Der skal arbejdes med brandet, og folk skal kunne komme ind i hverdagen og se slottet.

Det siger Schackenborg Fondens kommende direktør Trine Jakobsen.

- Jeg har et stort ønske om at åbne de smukke gitterporte i hverdagen, så man kan komme ind og gå rundt på området og få den fantastiske oplevelse, som det er at besøge Schackenborg slot. Jeg kunne godt tænke mig en øget grad af tilgængelighed, siger Trine Jakobsen.

  • Schackenborg Slot i Møgeltønder set fra luften. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Slottet skal nu være mere åbent for danskerne, lyder den nye vision fra Schackenborg Fonden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Ved at åbne stedet mere op er håbet, at man kan tiltrække endnu flere turister. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • I omkring 300 år var Schackenborg Slot i Slægten Schacks eje, inden slottet blev overtaget af kongefamilien i 1978. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Prins Joachim og Prinsesse Marie flyttede fra stedet i 2014 og overdrog stedet til Schackenborg Fonden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Kongefamilien bruger stadig stedet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Ifølge historiker og ekspert i kongehuset Lars Hovbakke Sørensen vil den øget tilgængelig gavne stedet og kongehuset. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Tønders Venstre-borgmester Henrik Frandsen glæder sig over, at portene ind til slottet bliver åbnet i højere grad. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
1 / 8

Prins Joachim solgte slottet

Det var for knap fem år siden, at prins Joachim solgte Schackenborg Slot til den nystiftede fond Schackenborg Fonden.

Det er den fond, der er i dag ejer og driver Schackenborg Slot og det landbrug, som hører til.

Fonden blev oprettet, fordi det var vanskeligt for prins Joachim og prinsesse Marie at drive slottet og landbruget sammen med deres øvrige opgaver.

I forbindelse med overdragelsen af slottet flyttede prins Joachim og prinsesse Marie også til København.

Se video fra Schackenborg Slot herunder:

Stort potentiale

Kongehuset kommer stadig på Schackenborg Slot, men med lidt koordinering så mener Trine Jacobsen godt, at det kan lade sig gøre, at slottet bliver mere tilgængeligt for almindelige mennesker.

- Kongehuset, prins Joachim og prinsesse Marie bruger stadig stedet. Det vil sige, at de er der. Det er der jo også en masse potentiale i. Det er kun skønt, for det er en del af den fortælling, der er.

- Der er nemlig en stor stolthed omkring dette sted. Det skal vi bygge videre på, så flere gæster kan komme til at besøge stedet, siger Trine Jakobsen.

Tiltrække flere turister

Borgmesteren i Tønder Kommune, Henrik Frandsen fra Venstre, hilser det meget velkommen, at portene i højere grad bliver åbnet.

- Jeg synes, det er meget positivt, for Schackenborg Slot er noget, vi er meget stolte af i Tønder Kommune og meget gerne vil vise frem, siger han.

Henrik Frandsen håber, at initiativet kan trække yderligere turister til området.

- Når folk langvejs fra finder ud af, at det er muligt at komme ind og se Schackenborg Slot og opleve den meget magiske stemning, der er i området, så tænker jeg, at det kan blive en rigtig fin turistattraktion, siger Henrik Frandsen.

Godt brand

Det er netop en turistattraktion, som Trine Jakobsen har planer om.

- Jeg vil gerne skabe en attraktion i det sydvestjyske. Slottet er jo et fantastisk brand. Jeg tror, de fleste danskere ved, hvad Schackenborg er, så nu skal der udvikles på den del. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger hun.

Kommer tættere på kongefamilien og stedet

Historiker og ekspert i kongehuset Lars Hovbakke Sørensen siger, at det kan få en stor effekt, når stedet åbner sig mere op for offentligheden.

- Det kan godt få stor betydning, at danskerne får mulighed for at komme mere tæt på kongehuset og Schackenborg og de historier, der knytter sig til stedet.

- Det vil uden tvivl også gavne Schackenborg og kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Grunden til, at det kan have en større effekt, skal ses i forhold til den gang, hvor prins Joachim og prinsesesse Marie flyttede fra området.

- Dengang var der mange, der var skuffet over, at de faste repræsentanter af kongefamilien i Jylland forlod lokalområdet. Derfor har man behov for, at der sker noget nyt i forhold til at kunne komme tæt på de kongelige.

- Nu får man så mulighed for at få en tilknytning til kongefamilien igen, som man havde engang, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter