Se Andreas Mogensens ikoniske rumkapsel: Bevægede sig i rummet med 28.000 kilometer i timen

Oplevelsesparken Universe på Als viser den danske astronaut Andreas Mogensens rumkapsel frem.

Andreas Mogensens rumkapsel er lige nu udstillet i Universe.

Det er knap fire år siden, at det meste af Danmark spændt fulgte med, da astronauten Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet.

Den naturvidenskabelige oplevelsespark Universe i Nordborg på Als har nu gjort et scoop og viser i disse dage Andreas Mogensens rumkapsel frem for alle de besøgende.

Det var den, han sad i, da han blev sendt ud i rummet.

Rumkapslen er klart parkens største atrraktion, siger Morten Lorenzen, der er eventkoordinator i Universe.

- Det er ikke mange, der får lov til at låne sådan en rumkapsel til deres park, siger han.

  • Det var denne rumkapsel, som sendte Andreas Mogensen ud i rummet. Kapslen hedder Soyuz TMA-18M.
  • Andreas Mogensen sad sammen med to andre astronauter i rumkapslen.
  • Flere besøgende har taget turen til Universe for at se rumkapslen.
  • Eventkoordinator Søren Lorenzen og adminstrerende direktør i Universe Torben Kylling Petersen pakkede sammen rumkapslen ud til udstillingen på Universe.
  • På vej ned gennem atmosfæren bremses kapslen af luftens modstand. Den nærmede sig atmosfæren med ca. 28.000 kilometer i timen, så friktionen mod atmosfæren var så stor, at luften omkring kapslen blev opvarmet til omkring 1.600 grader. Her er det et billede af kapslen med Andreas Mogensen ombord - lige inden de kom tilbage til landjorden igen. (Foto: pool © Scanpix)
  • Med sådan en varme rundt om kapslen, når den flyver ned gennem atmosfæren, er den blevet godt brændt og forkullet. Den kapsel, Andreas Mogensen landede med i Kasakhstan, var dog ikke den samme, som sendte ham ud i rummet.
  • Sådan så Andreas Mogensen ud, da han landede den 12. september i 2015. (Foto: pool © Scanpix)
  • Andreas Mogensen blev sendt ud i rummet den 2. september 2015. Opsendelsen foregik fra den russiske rumhavn Bajkonur i Kasakhstan. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)
  • Under sit ophold på Den Internationale Rumstation, ISS, havde Andreas Mogensen 20 forsøg, han skulle udføre. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)
  • Andreas Mogensen er den første dansker, der har været i rummet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)
1 / 10

Den 2. september 2015 blev Andreas Mogensen sammen med to andre udenlandske astronauter sendt op på en 10 dage lang mission til Den Internationale Rumstation, ISS.

De tre blev sendt afsted i en knap 50 meter lang raket, hvor rumkapslen var indeni.

Og det er altså denne originale rumkapsel, Soyuz TMA-18M, som Andreas Mogensen sad i, da han blev sendt ud i rummet, som alle nu kan komme og se.

Herunder kan du se, hvordan starten så ud, da Andreas Mogensen blev sendt op i rummet.

De besøgende i Universe vil kunne se, at rumkapslen er brændt, og det er der en logisk forklaring på, siger eventkoordinator Morten Lorenzen.

- Når rumkapslen går igennem atmosfæren med 28.000 kilometer i timen, så betyder det, at luften omkring rumkapslen bliver opvarmet til 1600 grader. Så den er blevet noget svedet af, siger han.

Herunder kan du se Andreas Mogensen lande efter 10 dage i rummet. Videoen er fra Nasa TV.

Som et tillæg til fremvisningen af Andreas Mogensens rumkapsel har oplevelsesparken Universe kombineret det med en konkurrence, hvor den heldige vinder får en virtual reality-oplevelse i en stol, som gengiver Andreas Mogensens hjemrejse fra rummet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter