Seks måneder gammel baby på briksen hos kiropraktor: Efter tryk og træk stoppede uforklarlig gråd

På ti år er antallet af spædbørn, der får kiropraktisk behandling, mere end fordoblet. Forskere vil undersøge effekten.

Maria på seks måneder står rank på skødet af sin mor, Mette Vestergaard Johannsen. Hun er rolig og glad, men for to måneder siden så billedet noget anderledes ud i hjemmet i Haderslev.

- Hun fik uforklarlige grædeture, hvor hun var ulykkelig. Samtidig var hendes krop skæv, for hovedet og tæerne bøjede til den samme side. Og da hun lå på maven, lavede hun ’flyveren’ med armene bagud og løftede ben.

- Derfor opsøgte vi en kiropraktor, siger Mette Vestergaard Johannsen.

Efter tre til fire behandlinger var forskellen mærkbar. Marias uforklarlige gråd forsvandt og blev erstattet af et smil.

- Kiropraktoren fortalte, at gråden højest sandsynligt hang sammen med, at hun var øm. Efter der blev løsnet op for hende, og vi fik nogle øvelser, så rettede ryggen sig lige så stille, og hun lå ikke længere på gulvet og græd. Det var fantastisk, siger Mette Vestergaard Johannsen.

Flere spædbørn får kiropraktisk behandling

Mette Vestergaard Johannsen er langt fra den eneste forælder, der tager sin baby til kiropraktor i håb om, at gråden vil stoppe.

I dag bliver knap 12.000 spædbørn under et år behandlet på en kiropraktisk klinik i Danmark - ofte på grund af kolik. Og det er mere end en fordobling i løbet af de seneste ti år, fortæller Ph.d. og læge ved Syddansk Universitet, Lise Vilstrup Holm.

Derfor er Nordisk Institut for Kiropraktik, Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense og Syddansk Universitet gået sammen om at undersøge effekten af kiropraktik på spædbørn.

- Der mangler videnskabelig belæg for, hvilken effekt kiropraktisk behandling har på de meget grædende spædbørn – det man kalder spædbarnskolik, siger Lise Vilstrup Holm.

- Det står i kontrast til, at der inden for de seneste ti år er sket mere end en fordobling af spædbørn, der kommer til kiropraktor, netop på grund af ekstrem gråd, fortæller hun.

De grædende børn dræner både sig selv og familien for kræfter, og derfor er det vigtigt at finde en løsning, mener hun.

- Selvom det på sin vis er en godartet tilstand, der heldigvis går over med tiden, så kan det være en ekstrem belastning for familien så længe, det står på, fortæller Lise Vilstrup Holm.

Har dagligt spædbørn på briksen

Kiropraktor Camilla Hansen mærker også, at forældre i stigende grad vil behandle deres babyer med tryk og træk. Hun har dagligt babyer på briksen på klinikken i Haderslev.

- Det er meget forskelligt, hvad forældre kan komme med. Det er ikke alle babyer, der har langvarig gråd. Der er også nogle, der bare har uforklarlig gråd et par gange om dagen, siger hun.

Camilla Hansen understreger, at selvom kiropraktik kan lyde voldsomt til spædbørn, er behandlingen meget anderledes end til voksne.

- Der skal meget mindre til. Børn har slet ikke de samme slidtageforhold, som voksne kan have, og de er også meget blødere i deres struktur. Derfor er det meget små og blide tryk, nærmest nulremetoder man bruger, siger hun.

Opfordrer andre til kiropraktik

Mette Vestergaard Johannsen glæder sig over, at hun har fået en smilende baby, og nu opfordrer hun andre til at prøve kiropraktik, hvis deres spædbørn græder uforklarligt meget.

- Det har været det hele værd og helt fantastisk. Jeg fortæller det til alle, jeg kan komme til, for det er bare en helt anden pige, vi har fået, siger hun.