Selvbrunere revet ned fra hylderne under corona: 'Man virker lidt mere lækker'

Både Matas, Nicehair og Beautycos har oplevet en markant stigning i salget af selvbrunere.

Ifølge professor og overlæge Hans Christian Wulf fra Bispebjerg Hospital, kan selvbruner være med til at beskytte mod solens ultraviolette stråler (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det er længe siden, at danskerne har kunnet stege under sydens sol, og noget tyder på, at mange savner kuløren. Salget af selvbrunere har nemlig taget fart under corona, viser tal fra en række forhandlere.

Nicehair, der har hovedsæde i Esbjerg, har solgt 50 procent mere selvbruner i de første fire måneder af 2021 sammenlignet med samme periode sidste år. Og det kommer ikke bag på indehaver, Tonny Bruun.

- Man har ikke kunnet komme i solarium, og man har ikke kunnet tage på ferie. Man har heller ikke haft det bedste vejr i Danmark, så jeg tror, at folk har følt sig lidt triste og grå derhjemme.

Også Matas har mærket, hvordan kunderne har hevet selvbrunere ned i indkøbskurven, fortæller indkøbschef for skønhedsprodukter, Alice Wassard. Her er salget steget med 35 procent.

- Jeg tror, det er en kombination af, at folk har taget selvbrunere til sig, og at folk ikke har kunnet rejse. Danskerne kan godt lide sol, og de kan godt lide en naturlig glød.

De sidste mange måneder har Maria Nielsen dagligt brugt selvbruner, fordi både spraytan-klinikker og solarier har været lukket. (Foto: (privatfoto))

- Det er dejligt at have en lille smule farve. Især når man ikke kan rejse, siger hun.

'Ser pænere ud'

40-årige Maria Nielsen fra Rødekro har brugt selvbruner i en længere årrække. Og selvom der hverken har været store fester eller mulighed for at gå i byen under corona, har det stadig været vigtigt for hende at have lidt ekstra kulør.

- Jeg synes, det ser pænere ud. Man virker lidt mere lækker. Nu er jeg naturligt rødhåret, så jeg er meget lys i forvejen. Og jeg synes bare, at det klæder mig bedst at have en lidt mørkere farve.

Under nedlukningen har både solarier og skønhedsklinikker været lukket, så i stedet har Maria Nielsen dagligt brugt selvbruner-produkter derhjemme.

- Jeg har brugt mine cremer og sprays både til kroppen og ansigtet.

- Jeg kan godt gå i solarie en gang imellem, men jeg er ikke den store fan. Så det er ikke det, jeg dyrker allermest. Jeg har det meget bedre med cremer eller sprays.

Anbefalet selvbrunere i ti år

På hudafdelingen på Bispebjerg Hospital i København er professor og overlæge Hans Christian Wulf begejstret for, at danskerne har taget selvbruneren til sig for at opnå den gyldne tan.

- Det er jeg rigtig glad for, fordi vi faktisk har anbefalet det i hvert fald de seneste ti år. Og hvis man har nogle sygdomme, hvor man er lysfølsom, er det en af grundpillerne til at beskytte sig. Så det er kun godt.

For hvis du dyrker solen udenfor eller går i solarium, bliver du samtidig udsat for ultraviolette stråler. Og det øger risikoen for hudkræft, understreger professoren.

Men selvbruneren kan faktisk være med til at beskytte mod de skadelige stråler, når du igen kan tage på solferie i udlandet, fortæller Christian Wulf.

- Hvis man for eksempel tager en gang selvbrunerspray en dag eller to, før man rejser, har man en god grundbeskyttelse.

Det pigment, der opstår, når du smører dig med selvbruner, lægger sig i hudens øverste lag og skærmer dermed hudcellerne for UV-stråler.

- Det kan ikke erstatte brug af solcreme eller tøj, men det er en rigtig god basisbeskyttelse, som giver en faktor mellem to og fire, siger han.

Facebook
Twitter