Sjælden uddannelse lukker i Esbjerg

SDU lukker kandidatuddannelse i marinarkæologi. Uddannelsen findes kun tre steder i verden.

Marinarkæologistuderende Janne Flensborg elsker at tage tørdragten på og undersøge historiske levn, som ligger under havoverfladen. Hun bliver blandt de sidste marinarkæologer, der udklækkes i Esbjerg. (Foto: Bo Bechsgaard)

Studerende fra hele verden rejser til Sydvestjylland for at tage kandidatuddannelsen i marinarkæologi på Syddansk Universitet i Esbjerg.

Kandidatuddannelsen findes p.t. kun tre steder i verden: I Esbjerg, England og USA.

Men fra 2020 er det slut med uddannelsen i Esbjerg. Som følge af regeringens sparekrav på to procent til universiteterne har SDU valgt at sløjfe den særlige uddannelse.

Nedlæggelsen ærgrer Thijs Maarleveld, der er professor på uddannelsen.

- Det kom bag på mig, og jeg synes, det er helt utænkeligt at nedlægge den, siger Thijs Maarleveld.

Marinarkæologerne bliver uddannet i at inspicere og redde gamle skibsvrag og ubåde og identificere for eksempel gamle bopladser, som nu ligger under havets overflade.

Fordi kandidatuddannelsen er så sjælden, kommer en del udenlandske studerende til Esbjerg for at få del i den viden, der gennem årene er samlet her, fortæller Thijs Maarleveld.

- Vi får til september studerende fra Thailand og Colombia, som i forvejen arbejder inden for marinarkæologi i deres respektive lande. De kommer simpelthen til Esbjerg for at opgradere deres viden, siger professoren.

Syddansk Universitet skal samlet spare 149 millioner kroner, og det er hovedårsagen til lukningen, fortæller Simon Torp, der er dekan for humaniorauddannelserne på SDU.

- Jeg synes personligt, det er ærgerligt at lukke, fordi det er en spændende uddannelse. Men den producerer meget få kandidater og har kørt med stort underskud, siger Simon Torp.

Det koster SDU cirka en halv million kroner om året at have uddannelsen, der har 27 studerende i alt.

Aarhus Universitet har i samarbejde med Moesgaard Museum vist interesse for at få uddannelsen til Aarhus, men intet er afgjort endnu.

Facebook
Twitter