Skal Danmark frygte ødelæggende vandmasser, som vi har set i Tyskland? Her er ekspertens svar

Danmark vil være stillet helt anderledes, mener klimaforsker.

Byen Pepinster i Belgien blev også ramt af de massive oversvømmelser for en lille uge siden. (Foto: © Julien Warnand, Ritzau Scanpix)

Sammenstyrtede huse, ødelagte veje og møbler, der flyder med strømmen rundt i gaderne. Det er de uhyggelige billeder, vi har set fra det vestlige Tyskland og andre dele af Europa i sidste uge.

De ødelæggende oversvømmelser har alene i Tyskland kostet mere end 150 menneskeliv.

Fra den danske grænse tager det kun fem-seks timer at køre til delstaten Nordrhein-Westfalen, som er et af de hårdest ramte områder. Så når så voldsomme oversvømmelser kan ske så tæt på vores land – kan vi så føle os sikre på, at lignende dramatiske hændelser ikke vil ske her i Danmark?

Det giver Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og prorektor ved Syddansk Universitet, et svar på herunder.

Tilsvarende regnmængder har også ramt Danmark

De store mængder vand har smadret store dele af infrastrukturen i de ramte områder, som her i den tyske by Schuld, hvor en flod har skåret vejen midt over. (Foto: © Sascha Steinbach, Ritzau Scanpix)

Sebastian Mernild mener ikke, at vi i Danmark bare kan læne os tilbage og føle os sikre på ikke at blive ramt af vejrfænomener, som vi har set i Tyskland for nylig.

I de ramte områder i Tyskland fik man 80 - 150 millimeter regn - og helt op til 250 millimeter nogle steder - inden for ni til ti timer, fortæller professoren.

- Noget tilsvarende så vi i forrige uge, hvor Østfyn blev ramt af op til 159 millimeter.

- Så noget af det, vi ser i Tyskland, har vi faktisk også set i Danmark, når vi taler nedbørsmængde over relativ kort tid.

Vores flade terræn stiller os dog bedre

De oversvømmede områder i Tyskland ligger ligesom Altenburg her omgivet af bjerge. Og det øger risikoen for oversvømmelse, når der falder store mængder regn. (Foto: © Wolfgang Rattay, Ritzau Scanpix)

Der, hvor nedbøren er faldet i blandt andet Tyskland, er terrænet meget kuperet. Og det har stor betydning for, hvor voldsomme konsekvenser regnmængderne fører med sig.

Det betyder, at vandet søger mod lavereliggende områder, og derfor ser man de markante vandstigninger i floderne, forklarer Sebastian Mernild.

- Danmark har ikke det samme kuperede terræn, så derfor vil Danmark være stillet på en helt anden vis, hvis vi fik tilsvarende mængde nedbør, siger han.

Han peger dog på, at de større danske byer er langt mere udsat for oversvømmelse, hvis store mængder regn falder netop der. Det vil forventeligt skabe problemer i kloaksystemet, og man vil se vand i kældre, siger han.

Så for at opsummere:

- Forskellen på Danmark og de ramte områder i Tyskland er det kuperede terræn. Men når nedbøren falder i urbane områder, vil man kunne se tilsvarende problemer herhjemme, siger Mernild.

Vi skal blive bedre til at varsle ekstreme vejrforhold

De store mængder vand i Vesttyskland tog alt med sig på sin vej. (Foto: © Christof Stache, Ritzau Scanpix)

I Danmark får vi cirka 110 millimeter regn mere pr. år, end vi gjorde for 100 år siden, fortæller Sebastian Mernild.

- Vi ser et skift i nedbørsmøntret. Over de sidste 100 år har vi fået flere regnfulde måneder og flere dage med højere nedbørsintensitet.

Så det er nødvendigt, at vi bliver bedre til at varsle om ekstreme vejrfænomener som skybrud, oversvømmelser og tørke, mener professoren.

Derfor bliver der fra et naturvidenskabeligt synspunkt lagt mange kræfter i at forstå vejrfænomenerne.

- De her hændelser koster samfundet rigtig mange penge, når de indtræffer. Derfor vil man gerne have en bedre forståelse af, hvad der er baggrunden for, at de sker – men egentlig også hvad konsekvensen er, siger Sebastian Mernild.

- Man vil jo gerne kunne varsle, så man undgår de her dramatiske og tragiske hændelser, som vi har set i Tyskland de sidste dage.