Skal grænsen ligge her? Embedsfolk tjekker den dansk-tyske grænse

I den kommende uge tjekker embedsfolk, om grænsen ligger hvor den skal.

Billedet viser et af yderpunkterne i markeringen af den dansk-tyske landegrænse (til lands). Punkt 280 er en fællessten, som de tyske myndigheder vedligeholder. (Foto: Jakob Højgaard-Geraae)

Det er embedsfolk fra både Danmark og Tyskland, der i den kommende uge skal tjekke, om grænsen ligger, hvor den skal. De skal nemlig på grænseinspektion både til lands og til vands.

Det er hvert 10. år, at cirka 20 danske og tyske embedspersoner går rundt og tjekker om grænsesten, pæle og sømærker står, som de skal.

De skal blandt andet se på en oversvømmet grænsepæl i Kruså, som skal flyttes i sikkerhed, siger landinspektør i Geodatastyrelsen, Jakob Højgaard-Geraae.

- Vi mødes omkring nogle enkelte udvalgte strækninger på grænsen, og her drøfter vi nogle problemstillinger, forklarer han.

Kan grænsen ikke flyttes ned til Ejderen?

I dette års inspektion skal embedsfolkene mødes ved blandt andet grænsepunkt nummer 27. Og her er der som sagt det problem, at grænsepælen hvert år bliver oversvømmet, fordi det ligger tæt på en lille å. Punktet står altså udsat, og det bliver ødelagt.

- Vi har så fundet ud af, at den skal flyttes lidt, så den står på mere sikker grund. Det er ikke ensbetydende med, at grænsen flyttes. Så vi flytter blot pælen, og så ændrer man lidt i det tegningsmateriale, der ligger til grund for grænsens placering, lyder det fra Jacob Højgaard-Geraae og fortsætter:

- Der er jo mange, der har sagt til mig, at jeg skal sørge for at flytte grænsen mod syd og helst til Ejderen. Men vi er faktisk rigtig gode venner med vores tyske kolleger, og vi kunne aldrig drømme om at flytte på nogen af grænsepunkterne, uden at det er ved fælles overenskomst, slutter Jacob Højgaard-Geraae.

Den fælles besigtigelse er en følge af en overenskomst, som Danmark og Tyskland indgik i 1922 med formålet, at grænsemærkerne skal efterses og grænsens forløb om fornødent revideres.

Facebook
Twitter