Skandaleramt skole: Ansatte fik ulovlig mundkurv på

Tidligere ansatte på VUC Syd i Sønderjylland skulle skrive under på en tavshedsklausul.

VUC Syd har anvendt ulovlige tavshedsklausuler i tidligere ansattes fratrædelseskontrakter, vurderer to eksperter.

I mindst to tilfælde har ledelsen på VUC Syd i Sønderjylland bedt tidligere ansatte om at skrive under på en tavshedsklausul og på den måde begrænset deres ytringsfrihed.

Tavshedsklausulen skulle sikre, at de tidligere ansatte ikke ytrede sig illoyalt om deres tidligere arbejdsplads.

Det fremgår af to fratrædelseskontrakter, som DR Syd har fået indsigt i.

Men det er i strid med loven at skrive under på tavshed. Det vurderer juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet:

- Min opfattelse er, at tavshedsklausulen – altså punkt 6.2 i kontrakten – er ulovlig og et udtryk for magtfordrejning, vurderer han.

DR Syd har også talt med Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Han bakker op om Sten Schaumburg-Müllers kritik og vurderer, at alle tidligere ansatte på VUC Syd, der har underskrevet en tavshedsklausul, kan se bort fra den.

- Man har den ytringsfrihed, som man har. Det kan man ikke indskrænke ved klausuler, forklarer han.

I de to tidligere ansattes fratrædelseskontrakter står der:

-Parterne forpligtiger sig gensidigt til ikke at omtale hinanden illoyalt i enhver henseende overfor tredjemand eller offentligheden.

(© dr)

Den formulering vækker mistanke, mener Sten Schaumburg-Müller.

- Hvorfor er det lige, at der skal lægges et så kraftigt låg på det her? Er det fordi, at der er noget at skjule – eller hvad? udtaler han.

Hverken ledelsen på VUC Syd eller bestyrelsesformand, H. P. Geil, har ønsket at udtale sig om sagen, men VUC Syd har sendt et skriftligt svar:

- Det er heldigvis sjældent, vi laver gensidige fratrædelsesaftaler. Aftalerne er formuleret af en ekstern advokat ud fra helt almindelige standarder, og de er blevet godkendt af de faglige organisationer. Vi har ikke haft nogen intention om at begrænse ytringsfriheden, og vi har heller aldrig brugt klausulen i praksis. Derfor vil vi også bede vores advokat om at udelade den i eventuelle fremtidige fratrædelsesaftaler.

VUC-formand: Højst usædvanligt

Formand for VUC og HF i Danmark, Verner Rylander-Hansen, afviser, at det skulle være normal praksis at lave tavshedsklausuler på landets VUC’er.

- Det er højst usædvanligt. Jeg har i hvert aldrig hørt om det tidligere fra andre VUC’er. Vi er jo en offentlig institution, vi har ingen hemmeligheder. Og jeg kan slet ikke forestille mig, hvad der skulle være så hemmeligt, at man laver en tavshedsklausul, siger han.

Verner Rylander-Hansen har derfor en klar opfordring til VUC Syd.

- Jeg vil anbefale mine medlemmer (VUC’er og HF’er red.) ikke at lave den slags klausuleringer af sit personale. Det hører ingen steder hjemme, understreger han.

Sagerne om VUC Syd

Der har været en lang række af sager fremme i medierne, der blandt andet kredser om uddannelsesinstitutionens brug af offentlige midler. Her er en oversigt over nogle af sagerne.

  • En tidligere ansat på uddannelsesinstitutionen VUC SYD stod frem og fortalte til DR Syd, at han blev bedt om at pynte på resultater af undersøgelser af medarbejdernes tilfredshed.

  • En aktindsigt viser, at VUC Syds ledelse tidligere har haft Apple Watches for i alt 40.000 kroner, indtil skolen droppede denne praksis med begrundelsen "fejlvurdering".

  • 380.000 kroner blev brugt på en studietur for 15 mand i bestyrelse og ledelse. Radio24syv kunne afsløre, at turen blev brugt på få dages fagligt indhold.

  • 3,8 mio. kroner blev brugt på at sende næsten 200 medarbejdere til udlandet på ture, kaldet ”Pædagogiske Dage”. Turene bød på 4-5 stjernes hoteller, festmiddage med fri bar og underholdning transporteret til udlandet.

  • På de seneste tre år er der blevet brugt 1,6 mio. offentlige kroner på at sponsorere det lokale foreningsliv. Flere af kontrakterne indeholder modydelser som VIP-billetter, adgangskort og fribilletter.

  • Mere end 225.000 kroner blev brugt på at indrette den afgåede direktør Hans Jørgen Hansens kontor med både designermøbler og et Bang & Olufsen TV. Derudover hang der kunst for over 200.000 kroner på kontorets vægge.

  • I efteråret 2015 fik forhenværende direktør Hans Jørgen Hansen opbakning af bestyrelsen til en bygge-ordre på knap 45 millioner kroner til en lokal entreprenør, som direktøren selv har samarbejdet med om et privat ejendomsprojekt.