Skandaleramt skole gav kostbare fade i julegave til medarbejdere

Medarbejdere på den kriseramte skole VUC Syd fik for få uger siden keramiske fade fra skolens kælder i julegave.

VUC Syd med afdelinger flere steder i det sønderjyske har givet sine ansatte 330 fade i julegave. (Foto: Ulrik Stadler Bang © (c) DR)

VUC Syd, der er i store økonomiske vanskeligheder, gav i december sine medarbejderne en julegave af den mere alternative slags.

I kælderen stod nemlig 330 keramiske fade, som alligevel stod ubrugte hen.

Det viser en aktindsigt i skolens forbrug på julegaver til de ansatte, som JydskeVestkysten har fået.

VUC Syd skriver, at fadene stammer fra et julegaveindkøb fra 2015, og at de stod ubrugt hen i skolens kælder. Indkøbene foregik under den daværende ledelse.

Af fakturaen fremgår det, at de keramiske fade var indkøbt for år tilbage til en pris på 198.000 kroner eksklusive moms.

Direktøren på VUC Syd, Asbjørn Nielsen, ved ikke med sikkerhed, hvorfor fadene blev indkøbt i 2015, men han siger til DR, at der er flere årsager til, at medarbejderne har fået fadene i julegave.

- Årsagen er, at vi havde fadene liggende i en kælder. I den situation, vi er i, ville vi ikke bruge penge på hverken julefrokoster eller julegaver. Det ville ikke være det rigtige at gøre.

- Vi har fået en vurdering på fadene, og den vurdering var jo ikke i nærheden af den værdi, som de i sin tid var indkøbt for, og som vi så i dag ville kunne få for dem. Derfor skønnede vi, at det var en ret og rimelig måde at gribe tingene an på, forklarer direktøren.

Direktøren forklarer desuden, at julegaven også skal ses i det lys, at man på skolen har et fantastisk personale, som man gerne vil bakke op omkring.

Flere skandalesager

Skandalen omkring VUC Syd tog for alvor fart i 2017, da det kom frem, at den tidligere ledelse havde haft et massivt overforbrug af offentlige midler.

Antallet af elever er faldet drastisk, og en stor del af driften er derfor forsvundet.

Sidenhen har man været nødt til at massefyre undervisere på stedet af flere omgange.

Skolen er i massive økonomiske problemer med stort underskud, og derfor har man været nødt til at sælge ud af skolens inventar og biler.

Det midlertidige styre på VUC Syd har vurderet, at skolen vil komme ud af 2018 med et underskud på 41,2 millioner kroner. Og næste år med et underskud på 15 millioner kroner.

Samtidig har man også sat skolen til salg.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) er også kommet med en hård kritik af uddannelsesinstitutionen VUC Syd.

Solgt kunst og møbler for 1,6 millioner kroner

Skolen har indtil videre solgt kunst og inventar for 1,6 millioner kroner, men direktør Asbjørn Nielsen siger til DR Syd, at det ikke ville give mening at sælge de fade, som medarbejderne netop har fået i julegave for på den måde at få penge ind på kontoen.

For tabet på fadene ville være alt for stort, og derfor var det bedre at give fadene til medarbejderne, siger direktøren.

- Tingene skal jo give mening, og at have dem liggende i kælderen giver jo ikke meget mening for os, siger han.

VUC Syd er fortsat i gang med at sælge ud af inventar og kunst i et forsøg på at sikre økonomien, så skolen kan fortsætte sin eksistens.

- Det er vi fortsat i gang med, og vi tager en portion af gangen, siger Asbjørn Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk