Skole ramt af skimmelsvamp renoveret for 10 millioner: Nu bliver eleverne syge igen

Flere elever og lærere oplever igen røde øjne, hoste og udslæt.

Haderslev Kommune bekræfter, at der igen er tegn på skimmelsvamp på Sønder Otting Skole. (Foto: Anne-Marie Lindholm © dr)

Meget tyder på, at en gennemgribende renovering af Sønder Otting Skole i Haderslev ikke har hjulpet på det dårlige indeklima.

I 2017 blev dele af skolen lukket ned på grund af massive problemer med skimmelsvamp, der gjorde både lærere og elever alvorligt syge.

Sidste år brugte Haderslev Kommune i alt 18 millioner kroner på renovering af skolens bygninger og genhusning af skolens ældste elever.

Nu bekræfter Haderslev Kommune over for DR Syd, at der igen er fundet skimmelsvamp og tegn på dårligt indeklima på Sønder Otting Skole.

Flere får symptomer på skimmelsvamp igen

Flere elever og lærere døjer igen med hoste, kløe, udslæt og hovedpine, efter de er rykket tilbage fra barakkerne til de renoverede lokaler på Sønder Otting Skole.

Det er en udfordring, der skal tages seriøst, lyder det fra bestyrelsesformand Mathias Christiansen.

- Vi er blevet orienteret om, at der både er børn og voksne, der er sygemeldt på grund af dårligt indeklima, siger Mathias Christiansen.

Blandt andet oplever lærer Luise Lomholdt de samme symptomer på skimmelsvamp, som hun gjorde, inden skolen blev renoveret.

- Allerede fem dage efter vi rykkede tilbage på skolen, fik jeg igen røde og tørre øjne, kløe, udslæt, og derudover har jeg svært ved at få luft og er enormt træt, når jeg kommer hjem efter arbejde, siger Luise Lomholdt.

- Man skal kunne gå i skole og på arbejde uden at blive syg. Jeg vil helst været et sted med god luft, og hvis jeg skal have god luft, skal jeg tilbage i barakkerne, siger hun.

Omfanget af skimmelsvamp er endnu uklart

Haderslev Kommune har brugt ti millioner kroner på at renovere Sønder Otting Skole, efter skolen fik konstateret skimmelsvamp første gang. Imens renoveringen stod på, brugte kommunen yderligere otte millioner kroner på at genhuse elever og lærere i barakker.

Der er igen tegn på skimmelsvamp, men omfanget er endnu ikke klarlagt, lyder det fra børn- og ungechef Rasmus Andreasen i Haderslev Kommune.

Ved renoveringen er der blevet gjort en ekstra indsats for at sikre lokalerne yderligere, blandt andet er lokalerne blevet lysnet, og der er sat luftrensere op. Det ærgrer derfor Rasmus Andreasen ekstra meget, at der igen er tegn på skimmelsvamp.

- Det er simpelthen brandhamrende ærgerligt. Det er frustrerende at konstatere, at noget ikke er, som det burde være, siger han.

Formanden for børn- og familieudvalget Henrik Rønnow (S) var sammen med et enigt byråd med til at bevilge 18 millioner kroner til skolens udgifter. Det bekymrer ham, at flere igen oplever hoste og udslæt.

- Hvis det griber om sig, og flere bliver syge, er vi nødt til at handle hurtigt. Jeg vil ikke acceptere, at børn og lærere bliver syge på Sønder Otting Skole, siger Henrik Rønnow.

Forældrebestyrelsen kræver handling

Både Luise Lomholdt og flere andre lærere har sagt til DR Syd, at de vil have undervisningen tilbage i barakkerne, fordi de her ikke bliver syge.

Haderslev Kommune afviser dog at flytte undervisningen tilbage til barakkerne, før målinger af skolens lokaler ligger klar. Når målingerne ligger klar, skal der laves en lægefaglig vurdering. Her skal en embedslæge eller anden fagperson vurdere, hvorvidt det er forsvarligt at opholde sig i lokalerne. De nyeste målinger forventes at være klar torsdag.

Indtil da vil kommunen ikke gøre yderligere ved sagen.

Formanden for forældrebestyrelsen på Sønder Otting Skole Mathias Christiansen har rettet en henvendelse til Haderslev Kommune og bedt om, at der bliver taget affære.

- Jeg håber, at kommunen tager det her meget seriøst, for at vi kan finde den bedst mulige løsning. Det kan ikke gå hurtigt nok. Det skal ske nu, siger han.

Facebook
Twitter