Skoler sætter skydning på skemaet for at hjælpe urolige børn

Flere skoler bruger skydesporten som hjælp til urolige børn. Skydning skal træne børnenes evne til at koncentrere sig.

Det kræver ro og koncentration at sigte og ramme i skydesporten. Det er godt for børn med ADHD, der får succes gennem sporten. (Foto: Ribe Skytteforening)

Har man svært ved at sidde stille og koncentrere sig om dansk og matematik, så kan det hjælpe at få en riffel i hånden. Skydesport kræver nemlig ro og fokus.

Det er filosofien bag et DGI-projekt, som begyndte sidste år. I samarbejde med en række skoler forsøgte DGI at bruge skydning til at træne elever, som havde svært ved at sidde stille og koncentrere sig.

DGI mærker nu en stigende interesse fra både skoler, foreninger og forældre, der gerne vil prøve at hjælpe urolige børn gennem skydesporten.

Begynder med skydning i skoletiden

På folkeskolen Gesten Skole ved Vejen starter man til september op med skydning i skoletiden.

- Ligesom vi har en læsevejleder, der laver kurser for børn med læseproblemer, så laver vi her et tilbud til børn med koncentrationsbesvær, siger skoleleder Janus Lynggaard.

Skydningen skal være en fast del af undervisningen for op til 12 elever halvanden time om ugen.

Skal lære børnene at koncentrere sig

Gesten Skole får hjælp fra en af skolens pædagoger, som er skydeinstruktør i fritiden. 

- Målet er, at børnene gennem skydning får opøvet evnen til at koncentrere sig, siger Janus Lynggaard.

Indtil videre er effekten af skydetræning på børns koncentrationsevne for eksempel i klasselokalet ikke dokumenteret. Det er stadig et spørgsmål om fornemmelser.

Børnene oplever succes på skydebanen

På specialskolen Blåbjerggaard har man i et år brugt skydning som tilbud for eleverne.

- Det er for tidligt at sige, om det har en effekt uden for skydebanen. Men sporten fordrer, at man kan fastholde ro og koncentration, så det er en rigtig god øvelse, siger pædagog Lisbeth Bilstrup Bayer fra specialskolen Blåbjerggaard.

Hun mener, at det for flere af børnene har været en succesoplevelse at mærke, at de er i stand til at holde ro og fokus i sporten.

Ny oplevelse af ro

- Børnene oplever, at det faktisk er muligt at holde koncentrationen for nogle længere tid end andre. Men bare det, at det faktisk er muligt. Det er der nogen, som ikke har oplevet før, fortæller Lisbeth Bilstrup Bayer.

Også flere skydeklubber får henvendelser fra forældre til urolige børn, som er interesseret i at afprøve skydesporten.

DGI vil gerne have lavet en videnskabelig undersøgelse af skydesportens effekt på børn med ADHD.

Facebook
Twitter