Skovens farligste dyr er farligere end hidtil troet

Skovflåten kan smitte med langt flere sygdomme end man hidtil har troet.

Den lille blodsuger har et større arsenal af smitsomme bakterier end man tidligere havde troet, viser en ny undersøgelse. (© DR)

Det er ikke så ufarligt at gå i skoven, som man skulle tro. Det skyldes ikke ulvens retur til den danske natur men ny viden om en af skovens mindre beboere.

En ny undersøgelse viser nemlig, at de danske skovflåter bærer rundt på mange andre smitsomme bakterier end bare borrelia:

- De er mere inficerede og med flere ting, end vi har troet, fortæller Rene Bødker, der er epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet.

Eksotiske smittekilder findes også i danske skove
Rene Bødker står bag Fødevarestyrelsens store flåt-undersøgelse, der bliver færdig i løbet af sommeren. Det foreløbige resultat har overrasket ham:

- Uanset hvor vi har været, har vi fundet 2-3 forskellige sygdomme i samme skov, oplyser han.

Flåter

Fakta om de mindre kendte flåtinfektioner i Danmark:

Bartonella

Tidligere kendt som kattekradssyge. Overføres fra katte, men findes nu også i flåter. Har været kædet sammen med hjerteanfald hos unge orienteringsløbere i Sverige.

Rickettsia helvetica

Findes i hver tiende danske skovflåt, og er nu ligeså udbredt som Borrelia. Kan give influenzasymptomer, træthed, feber og muskelsmerter i månedsvis. Rickettsia findes i forskellige versioner verden over. Den udbredte danske version, Helvetica, er den mildeste.

Babesia

Malarialignede blodparasit, der kan være farlig for folk, der har nedsat immunforsvar eller fået fjernet milten.

Ehrlichia

Bakterie, også kendt som Anaplasma. Findes i op mod 10 procent af flåter i nogle danske skove. Infektion med bakterien forårsager træthed, influenzasymptomer, feber og muskelsmerter.

N. mikurensis

Kan give høj feber i længere tid. Har forårsaget blodpropper hos svækkede personer i Sverige. Bakterien findes i dag i flåter på Bornholm, Sjælland og Nordjylland.


Det er især borrelia og TBE (hjernebetændelse), der været fokus på herhjemme. Men flåterne bærer nu i stort omfang en række andre smitsomme bakterier blandt andre rickettsia helvetica.

I dag er den lige så udbredt som borrelia.

Bakterien kan give langvarige influenza-symptomer og findes nu i hver tiende skovflåt, viser kortlægningen fra Fødevarestyrelsen. 

Vær opmærksom på skovturen

Med undersøgelsen resultat er der lagt op til et holdningsskifte i befolkningen, mener epidemiologen:

- De fleste andre lande i verden er udmærket klar over, at der er en risiko ved at færdes i skoven.

- Men Danmark har været lidt et smørhul, og der er vi måske ved at få et andet syn på, hvor fredeligt det kan være at gå i skoven, siger Rene Bødker.

Han understreger, at det ikke skal afholde folk fra at gå i skoven.

Det er nemlig stadig et fåtal, der bliver syge af flåtbid, men det er vigtigt at undersøge sig selv for flåtbid.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.