Smiley-tavle får elever til at trives bedre i skolen

Et stort pilotprojekt på fem tyske mindretalsskoler har styrket trivslen blandt eleverne.

Marie Heinsen er en af de elever, der hver dag skal sætte sit billede ud for den smiley, der bedst passer til hendes humør. (© DR Syd.)

Når skoleklokken ringer, så har eleverne på fem tyske mindretalsskoler fået en lille ekstra opgave, der skal løses, inden timerne går i gang.

På tavlen hænger et udvalg af smiley-ansigter - et glad, et surt, et ked af det - og alle elever hænger så hver morgen deres billede under den smiley, der passer til deres humør på en stor blå tavle.

Smiley-tavlen er en del af et pilotprojekt, der har været med til at styrke trivslen på forsøgsskolerne.

Tavlen har betydet, at eleverne er blevet mere opmærksomme på deres eget og hinandens humør. Derudover er lærerne blevet mere opmærksomme på, hvordan den enkelte elev har det.

Det fortæller skoleleder på Deutsche Schule i Ravsted og Øster Højst Anke Tästensen.

- Det er en helt fantastisk tilgang til at arbejde med eleverne, og eleverne synes, det er rigtig sjovt. Det gør det muligt at tage højde for hinanden, siger hun.

Tavlen er også blevet taget godt imod blandt eleverne. En af dem, der hver dag sætter sit foto ud for en smiley, er Marie Heinsen, der går i 1. klasse på Deutsche Schule i Ravsted.

- Hvis jeg ser, at der er en fra klassen, der har sit sit billede under den triste smiley, så kan jeg gå hen og spørge dem, om der er noget, jeg kan hjælpe med, fortæller hun.

Smiley-ordningen er kun en lille del af trivselsprojektet. Lærerne har også fået et kursus i positiv psykologi, og så arbejder skolerne med et målrettet fokus på den enkelte elevs styrker.

Initiativet roses af professor Bjørn Holstein fra Institut for Folkesundhed. Han har i en årrække arbejdet med børn og unges sundhed og trivsel.

- Det er rigtig godt, at børnene selv mærker efter, hvordan de har det, og at andre kan se det. Hvis skoleelever har trivselsproblemer, så har det sig med at bide fast. Derfor er det fornuftigt at tage fat tidligt, fortæller han

Efter sommerferien skal ni øvrige tyske mindretalsskoler også i gang med trivselsprojektet.