Søkabel til 4,7 milliarder kroner får grønt lys

Et søkabel ved navn Cobra til 4,7 milliarder fra Danmark til Holland er blevet godkendt.

Danmark får for første gang en direkte forbindelse til det hollandske elnet – et 300 km langt søkabel fra Esbjerg til Eemshaven i Holland. (Arkivfoto: Billedet her viser et søkabel, der forbinder Jylland og Fyn med strøm.)

Et kæmpe strømkabel mellem Esbjerg og den hollandske by, Eemshaven, skal gøre Danmark grønnere og sørge for, at der altid er strøm i vores stikkontakter.

Både Danmark og Holland har nu endeligt godkendt etableringen af et 300 kilometer langt, undersøisk kabel, der forbinder de to lande gennem Nordsøen.

Aftalen mellem det danske Energinet.dk og hollandske TenneT forventes at koste 4,7 milliarder kroner og står færdigt i 2019.

En god forretning for producenten

Det 300 kilometer lange kabel skal til gengæld gøre det muligt at importere hollandsk strøm fra eksempelvis vindmøller.

Omvendt skal Danmark kunne eksportere til Holland, når vi selv producerer for meget strøm.

Og det er en god forretning, forklarer projektleder hos Energinet.dk, Poul-Jacob Vilhelmsen.

- Danmark er et lavprisområde, mens Holland er et højprisområde. I vores ende betyder det, at producenten kan tjene på at producere strøm billigt i Danmark og sælge det dyrt i Holland, siger Poul-Jacob Vilhelmsen.

Dyrere for forbrugerne

Investeringen vil til gengæld medføre en meromkostning på strøm for dig og mig på 0,3 øre per kilowatttime.

Men samfundsøkonomisk kan det godt betale sig alligevel, siger Poul-Jacob Vilhelmsen.

- Det er selvfølgelig en ulempe for de danske forbrugere, at der er en meromkostning, men den lidt højere elpris udlignes til fulde af den fortjeneste, producenterne har, siger han.

Fremmer den vedvarende og grønne energi

Danmark har allerede forbindelser til Norge, Sverige og Tyskland.

Og sådanne forbindelser er med til at fremme et energisystem med mere vedvarende grøn energi, mener Poul-Jacob Vilhelmsen.

- Ved at lave sådanne forbindelser så gør du det mere fordelagtigt for producenterne at investere i vindenergi. Det betyder bedre muligheder for at komme af med den producerede strøm. Så det understøtter reelt en grøn omstilling, siger han.

Facebook
Twitter