Sønderborg Kommune svigtede i misbrugssag

Sønderborg Kommune svigtede flere gange i en omfattende sexmisbrugssag, der blev kendt som Sønderborg-sagen. Det fremgår af oplysninger, som DR Søndag har fået aktindsigt i.

Sønderborg Kommune svigtede flere gange i en omfattende sexmisbrugssag, der blev kendt som Sønderborg-sagen. Det fremgår af oplysninger, som DR Søndag har fået aktindsigt i. (Foto: Thomas Sejstrup Møller- DR Syd)

Sønderborg Kommune svigtede flere gange i den omfattende sexmisbrugssag, der i medierne blev kendt som Sønderborg-sagen.

Det fremgår af nye oplysninger, som 21Søndag på DR1 har fået indsigt i.

Ni års fængsel

Her blev en 60-årig familiefar i 2010 idømt ni års fængsel for overgreb mod tre af sine ialt 11 børn.

Men overgrebene kunne måske være blevet stoppet før. Sønderborg Kommune fik nemlig gentagende underretninger i sagen uden at gribe ind.

Ifølge en kulegravning, som Ankestyrelsen har foretaget, modtog Sønderborg Kommune en række underretninger gennem årene, blandt andet fra børnenes skole.

Fulgte ikke op på sagen

I et tilfælde meldte en af pigerne tilmed selv sin far til politiet for vold og voldtægt. Pigen trak efterfølgende sine anklager tilbage og kommunen, fulgte ikke op på sagen.

Men kommunen burde alligevel have undersøgt de sociale forhold i familien, påpeger Ankestyrelsen, der konkluderer, at Sønderborg Kommune ikke behandlede sagen i overensstemmelse med loven.

Samme melding kommer fra Karin Kildedal, der er ekspert i kommunal sagsbehandling.

- Det her giver jo anledning til, at man er bekymret for et barn. Og når man er bekymret for et barn, så skal man lave en børnefaglig undersøgelse. Det står der i loven. Og det burde de have gjort, siger Karin Kildedal.

Sker ikke igen

Men den slags fejl kommer ikke til at ske igen i Sønderborg kommune, siger formand for Børn og Unge udvalget,  Svend Erik Petersen. Kommunen har nemlig lært af sagen.

- Alle i kommunen har lært af det. Både dem, der kan underrette, dem der bliver underrettet og selvfølgelig også os politikere. Jeg tror, det har gavnet de sager, som måtte komme i fremtiden, og som måske ligger og lure under overfladen, siger Svend Erik Petersen.

Også Aabenraa Kommune fejlede

Også Aabenraa kommune begik fejl i sagsbehandlingen i den såkaldte Tinglev sag, hvor et par i 2010 blev dømt for overgreb på deres børn.

Ankestyrelsen vurderer i rapporten, at Aabenraa Kommune ikke levede op til den gældende lovgivning i håndteringen af familiens sag.

I 21Søndag i aften kan du se mere om kommunernes behanding af sager om seksuelt misbrug af børn. Det er kl. 21:00 på DR1.

Facebook
Twitter