Sønderjyder står bag ny bydel i Kina

Ny bæredygtig bydel i Haiyan kan åbne døren for stort dansk eksporteventyr.

Dette Zero-hus, der producerer mere energi, end det forbruger, skal overbevise den kinesiske befolkning om, at det kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt. (Foto: Project Zero)

I Sønderborg sidder der en ingeniør og tegner en hel kinesisk bydel.

Kineserne har store problemer med at få plads i byerne og sætte energiforbruget ned. Men måske har de en løsning i Sønderborg.

I hvert fald er ingeniør Torben Esbensen i disse dage ved at lægge sidste hånd på en hel ny bæredygtig bydel i Haiyan.

- Vi ser på, hvordan husene skal bygges, og på hvordan energiforsyningen til området skal være. Vi kigger på vandforsyning, affaldshåndtering og trafik, siger rådgivende ingeniør Torben Esbensen.

Begyndelsen på noget større

Torben Esbensen har netop sendt de første udkast af sted til Haiyan i Kina, og om alt går glat, er projektet køreklart inden for de næste to måneder.

Og selv om det i sig selv er stort, så håber man i Sønderborg, at den seks kvadratkilometer store bydel i Haiyan kan bane for vejen for et endnu større sønderjysk eksporteventyr.

Haiyan er nemlig udpeget til at skulle bygge en 12 kvadratkilometer stor, ny bydel, som skal være bæredygtig. Og den skal være demonstrationsby for hele Kina.

- Så hvis vi får lavet det første projekt på en god og ordentlig måde, så håber vi at komme med på det næste projekt også, siger Torben Esbensen.

Platform for danske virksomheder

Sker det, er der for alvor basis for et eksporteventyr, mener Poul Valdemar Nielsen, der er leder af samarbejdet mellem Sønderborg og den kinesiske by Haiyan.

- Sønderborg er med til at åbne dørene i Haiyan og skabe en platform for danske virksomheder. Kommer vi med i det næste projekt, giver det store muligheder for at danske firmaer kan levere ydelser og produkter, siger Poul Valdemar Nielsen.

Poul Valdemar Nielsen sammen med Wang Jian, der er den kinesiske leder af samarbejdet med Sønderborg

Han peger på, at Kina er i gang med en kolossal omstilling. I dag bor 50 procent af befolkningen i byerne, men man regner med at det tal stiger til op mod 80 procent i 2030.

Nyt Tyskland hvert sjette år

- Det betyder, at Kina skal bygge et nyt Tyskland hvert sjette år. Og det kan vi i Sønderborg og Danmark bruge til at skabe vækst og velstand, siger Poul Valdemar Nielsen.

Han er netop kommet hjem fra et stort topmøde i Kina, hvor Sønderborg høstede anerkendelse for arbejdet med bæredygtighed i Kina fra EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker.

Facebook
Twitter