Spastiske Magnus er 108 sekunder fra at få hjælp derhjemme: ’Det kan man ikke være bekendt’

Magnus Biermann har brug for hjælp 24 timer i døgnet, vurderer lægen. Men Tønder Kommune er uenig.

18-årige Magnus Biermann er spastiker og har boet hos sine forældre hele sit liv. (Foto: Søren Bruhn Kongsted © DR Syd)

Magnus Biermann fra Tønder er spastiker og svært handicappet. Han har ifølge sin egen læge brug for hjælp døgnet rundt.

Hele livet har han boet hos sine forældre, der har passet ham, samtidig med at de har fået hjælp af kommunen.

Men det ændrede sig, da Magnus Biermann fyldte 18 år for seks måneder siden.

- Han sidder i sit eget hjem på sjette måned helt uden hjælp, og han har brug for hjælp 24 timer i døgnet fra minimum én voksen. Men der er ingen hjælp fra Tønder Kommunes side, fortæller Frank Biermann, der er far til Magnus.

Et minut og 48 sekunder fra hjælpen

Tønder Kommune vurderede nemlig, at Magnus Biermann kun har brug for 19,97 timers hjælp om ugen.

For at være berettiget til hjælp i hjemmet via den særlige BPA-ordning skal den handicappede have brug for minimum 20-timers hjælp om ugen.

- Det vil sige, at vi mangler et minut og 48 sekunder om ugen for at kunne få noget valid og ordentlig hjælp til Magnus, siger hans far.

Tilbudt en døgninstitution

I stedet har kommunen tilbudt Magnus plads på en døgninstitution. Men familien ønsker, at han skal blive derhjemme. Hjælpen er dermed for familiens egen regning og noget, der slider, siger Frank Biermann.

- Vi er meget nedslidte. Vi er trætte og får ikke sovet ordentligt, fordi vi ingen hjælp har lige nu, siger han.

Tønder Kommune vil ikke kommentere den konkrete sag. Men Ankestyrelsen har nu vurderet, at kommunen skal kigge på sagen igen.

Og hos Spastikerforeningen er direktør Mogens Wiederholt forarget over forløbet. Han mener, at seks måneder uden hjælp langt fra er godt nok.

- Kommunen skal simpelthen få numsen op af sædet og se at få genbehandlet sagen. Familien er i en håbløs og desperat situation, og det kan man simpelthen ikke være bekendt som myndighed, at holde folk i den situation. Så kommunen skal se at få fingrene ud, siger han.

Magnus Biermann har netop fået en talemaskine, der skal hjælpe ham med at kommunikere med sin familie. (Foto: Søren Bruhn Kongsted © DR Syd)

Generel tendens

Ifølge Mogens Wiederholt er det en generel tendens i kommunerne, at hjælpen til handicappede bliver vurderet til at ligge under 20 timer om ugen.

- Vi oplever, at BPA-ordningen helt generelt er under et massivt pres. Og vi ser desværre en tendens til, at man fjerner timer og meget gerne prøver at få timetallet så langt ned, så man ikke længere er omfattet af målgruppen for BPA, siger han.

Og tendensen bliver også genkendt hos Danske Handicaporganisationer, fortæller næstformand Sif Holst.

- Vi kan se, overordnet set på landsplan, at der er rigtig mange sager med situationer som denne, hvor den lige akkurat kommer under 20 timer, siger hun.

Ministeren er bekymret

Socialminister Mai Mercado (K) vil ikke kommentere den konkrete sag, men oplyser i et skriftligt svar, at borgere med handicap skal have den hjælp, de har behov for.

- Jeg bliver bekymret, når jeg hører fra borgere og organisationer, der er så utilfredse med kommunernes sagsbehandling. Borgere med handicap skal selvfølgelig have den hjælp, de har behov for, og jeg forventer, at kommunerne påtager sig deres ansvar.

De seneste tal fra Ankestyrelsen viser, at tre ud af 10 sager om BPA-ordningen, som styrelsen behandler, bliver sendt tilbage til kommunerne igen.

FacebookTwitter