Spor til koncentrationslejr skaber debat om mindetavle

Nye opdagelser om naziforbindelse har rejst krav om, at man fjerner navn fra mindetavle i Knivsbjerg.

Monumentet i Knivsbjerg blev rejst i 1962 for de cirka 800 frivillige fra mindretallet, der faldt på tysk side under 2. verdenskrig. (Foto: Grænseforeningen © grænseforeningen)

En mindetavle for de faldne fra det tyske mindretal i Sønderjylland under 2. verdenskrig har vakt røre.

Det har nemlig vist sig, at en mand, hvis navn optræder på mindetavlen i Mindelunden på Knivsbjerg, var ansat som leder af køkkenet i koncentrationslejren Dachau ved München.

Den opdagelse har ført til en debat om, hvorvidt man bør fjerne mandens navn fra mindetavlen.

Hos Simon Wiesenthal Center, der har særlig fokus på følgerne af Holocaust, er man ikke i tvivl. Her lyder meldingen, at navnet bør fjernes, fordi soldaten har vidst, at der er blevet begået krigsforbrydelser.

Formanden for det tyske mindretal, Hinrich Jürgensen, oplyser, at man efter en drøftelse af sagen har besluttet at lade navnet blive på mindetavlen.

- Vi fjerner kun navnene fra vores mindeplader, hvis vi har konkret skriftlig dokumentation for, at folk har været krigsforbrydere. Det vurderer vi ikke, vi har på nuværende tidspunkt, siger han.

Juraprofessor Ditlev Tamm fra Københavns Universitet mener imidlertid ikke, det er afgørende, om folk er dømt for krigsforbrydelser eller ej.

- Man må sige, at den pågældendes navn nok ikke bør være i det offentlige rum. Man får meget viden ved en ansættelse i en koncentrationslejr, så jeg synes ikke, det er nødvendigt at dokumentere egentlige krigsforbrydelser, siger Ditlev Tamm.

Kort om mindesmærket:

  • Monumentet i Knivsbjerg blev rejst i 1962 for de cirka 800 frivillige fra mindretallet, der faldt på tysk side under 2. verdenskrig. Deres navne blev listet op på mindestenene, efter de var blevet vurderet af dansk politi.

  • Ifølge Grænseforeningen har man seks gange tidligere fjernet navne fra mindestenene, efter personerne er konstateret skyldige i krigsforbrydelser efter deres død.