SSP-chef: Hold øje med dit barn i sommerferien

Unge kan havne i kriminalitet, hvis forældrene ikke har tilstrækkelig kontakt med dem i den lange skoleferie, siger SSP-chef.

Dit barn kan havne i kriminelle miljøer, hvis du ikke holder øje i sommerferien. (© DR)

Hos

SSP
i Esbjerg oplever de, at flere unge bliver ladt alene i sommerferien, og det kan ende i kriminel aktivitet. Hærværk på legepladser, strande, bålpladser og i private villakvarterer sker hyppigt i Esbjerg i sommerferien.

De mistænkte er som regel grupper af unge, der har fri fra skolen, erfarer Steen Bach, der er leder af

SSP
og Forebyggelse i Esbjerg kommune.

- Vi oplever, at der i sommerferien somme tider er nogle unge, der i lange perioder har passet sig selv og er kommet ud i en negativ

adfærd
, som de har svært ved at styre, siger han.

Sommerferien skal også bruges på bål på stranden og sene sommeraftener, men for nogle unge tager det en anden drejning.

- Det er jo fint, at man hygger sig, og de unge skal også have deres

frirum
. Men hvis man pludselig brænder naboens stakit af, fordi man manglede brænde, eller har stjålet havemøbler og smidt dem på bålet – så er det jo
hærværk
, siger Steen Bach.

Dit barn er dit ansvar - også i sommerferien

Når skolen ringer ud til ferie, og børnene tager hjem, er de forældrenes ansvar hele

døgnet
rundt, og det er der mange forældre, der går hen og glemmer, mener Steen Bach.

- Det er nogle forældre, der lidt naivt tror, at deres børn bare er ude og hygge sig, men der foregår alverdens ting og sager. Vi kan ikke altid forvente, at de som unge er lige ansvarlige hele tiden, og den opdragelsesopgave ligger ikke hos det offentlige – den ligger hos forældrene, siger han.

Vær nysgerrig uden at overvåge

Men de unges rastløshed i sommerferien kan godt vendes til noget konstruktivt, mener Steen Bach. Det kræver bare, at man som forælder ikke lader sine børn passe sig selv hele ferien.

- Vi er jo ikke ude på at børn og unge skal

begrænses
helt vildt, men forældrene skal være nysgerrige og insistere på en dialog med deres børn. Samtidig skal man heller ikke forfølge eller spionere på sine børn, fortæller Steen Bach.

Når

SSP
og Forebyggelse opdager
hærværk
eller grupper af unge i løbet af sommerferien, vil de forsøge at komme i kontakt med dem og tage en snak. Lykkes det ikke, allierer de sig med politiet, fortæller Steen Bach.