SSP-leder om stenkast mod biler: Vi river os i håret, når det får stor medieomtale

Omtale af stenkast fra motorvejsbroer kan give andre 'fikse ideer', mener SSP-leder. Sociolog er ikke helt enig.

Politi på arbejde, efter en sten blev kastet ned på vejen fra broen ved afkørsel 1, Tingbjerg. Arkivfoto (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Løsnede hjulbolte og tunge sten, der bliver kastet ned på en trafikeret motorvej.

Den seneste tid har danske medier berettet om flere af sådanne hændelser. Senest i sidste uge hvor en varevogn blev ramt af en genstand fra en motorvejsbro ved Vojens på E45.

Den slags historier bidrager blot til endnu flere lignende episoder.

Det mener SSP-leder i Sønderborg, Ole Rasmussen:

- Når den slags historier er i medierne, sidder vi folk, der arbejder med forebyggelse, og river os i håret.

Når ulykken får meget omtale, så er der simpelthen nogle mennesker, der får nogle fikse ideer og synes det samme kunne være spændende, vurderer han. Han mener dog ikke, at medierne helt skal stoppe med at omtale ulykkerne:

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at tie det ihjel, og vi synes langtfra, at pressefrihed er en dårlig ide, men jeg tror ikke, at de unge selv får idéerne, det er fordi, de hører om det blandt andet i medierne, siger han.

Tea Torbenfeldt Bengtsson, der er sociolog ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er ikke helt enig i den analyse.

Hvis medierne undlader at fortælle om historier om stenkast eller advare om løsenede hjulbolte, så vil det ikke føre til færre ulykker, vurderer hun.

- Det er ikke løsningen på lang sigt. Hvis det ikke er stenkast og hjulbolte, så vil det være noget andet. Jeg tror ikke, at man kan afholde de unge fra at gøre ting, ved ikke at omtale det, siger hun.

Det er svært at svare entydigt på, hvorfor nogle vælger at gøre skade på andre ved at smide en sten ned på en trafikeret motorvej. Tea Torbenfeld Bengtsson vurderer, at det er spændingen og rusen, der får gerningsmændene til at svinge armen.

- De søger spænding, de søger det kick, der er i at bryde loven og gå til grænsen. De søger den anerkendelse, det kan give i de fællesskaber, de indgår i, siger hun.

Både Ole Rasmussen og Tea Torbenfeldt Bengtsson opfordrer til, at man har fokus på det præventive arbejde.

Ifølge Tea Torbenfeldt Bengtsson skal SSP-medarbejdere i høj grad fokusere på at finde ud af, hvornår sådanne hændelser opstår og dermed komme dem i forkøbet.

- Det er meget sjældent enkeltstående unge, der begår hærværk eller forbrydelser. De gør det i grupperinger. Man skal infiltrere grupperingerne og så prøve at nå dem den vej og sige, hvilke konsekvenser deres adfærd har.

Facebook
Twitter