Støj fra nye kampfly kan sende borgere på flugt

I Norge køber staten støjplagede huse omkring flyvestation. Det samme kan ske i Danmark.

Kampfly af typen F35 støjer mere end de F16 fly, som lige nu bruges i Danmark. Når forsvaret skifter kampfly, kan det derfor få konsekvenser for borgere nær flyvestationerne. (Foto: US AIR FORCE © Scanpix)

I øjeblikket diskuterer de danske politikere, hvilken type kampfly forsvaret skal indkøbe og bruge fremover.

Hvis valget falder på flyet af typen F35, som meget tyder på, så kan det betyde, at borgere i nærheden af landets flyvestationer må forlade hus og hjem.

Det forklarer flyekspert og redaktør på Nytkampfly.dk Andreas Krog.

- Flyene larmer langt mere end de fly, man har i dag. Støjen er så slem, at det kan få store konsekvenser for lokalmiljøet, siger han.

Kampfly

Dansk forsvar skal, hvis det står til regeringen, have 27 nye kampfly af typen F35 - også kaldet Joint Strike Fighter fra producenten Lockheed Martin. De 27 F35-fly skal erstatte det nuværende kampfly F16. Læs mere om sagen her.

Se Tema

Han henviser til Norge, som har valgt at købe 52 F35 fly. Flyene larmer så meget, at det norske forsvar lige nu er i færd med at ekspropriere 175 støjplagede huse omkring flyvestation Ørland.

Til den norske Tv-station NRK siger chef på flyvestation Ørland Aage Lyder Longva, at de nye fly larmer dobbelt så meget som de tidligere F16 fly.

Meget tyder på, at det danske forsvar vil satse på F35'eren som Danmarks næste kampfly, vurderer Andreas Krog.

- F35 er den helt klare favorit. Simpelthen fordi de andre lande, som vi normalt sammenligner os med, og som vi går i krig sammen med, også har købt den type kampfly, siger han.

Udover F35'eren har staten også mulighed for at vælge imellem F-18 Super Hornet og Eurofighter Typhoon.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.