Størst nej til overenskomst fra slagteriarbejderne: Vi er pissetrætte af resultatet

Hele 87 procent af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF har stemt nej til den nye overenskomst, som de alligevel er en del af.

Samlet set stemte 57 procent af medlemmerne af LO's fagforbund ja til den nye overenskomst. Stemmeprocenten var høj - næsten 52 procent af LO-medlemmerne har afgivet en stemme. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det blev et ja til overenskomsten mellem LO og DA for 500.000 ansatte i den private sektor. Men der var stor forskel på, hvad medlemmerne af de enkelte fagforbund stemte.

Det største nej finder vi blandt medlemmerne af Fødevareforbundet NNF, der blandt andet repræsenterer ansatte inden for fødevare- og slagterindustrien.

Hele 86,7 procent af medlemmer stemte nej til overenskomsten. Det tal stiger til 98 procent, hvis man kun ser på slagteriarbejdernes stemmer.

Derfor er Brian Vestergaard, der er tillidsrepræsentant for slagteriarbejderne på Danish Crown i Blans, meget skuffet over det samlede resultat af afstemningen.

- Vi er da pissetrætte af resultatet, når vi nu har leveret så massivt et nej. Det må jeg ærligt indrømme. Det føles ikke særlig retfærdigt, siger han.

Ifølge Brian Vestergaard er det særligt arbejdsgivernes mulighed for at kræve, at lønmodtagerne skal arbejde én time ekstra om dagen ved travlhed, der er årsag til, at så mange har stemt nej.

Det betyder, at ansatte på overenskomsten kan komme til at arbejde 42 timer i ugen i perioder.

Det overarbejde, ordningen kan komme til at medføre, skal afspadseres inden for et år.

Jim Jensen, der er næstformand i Fødevareforbundet NNF, udtaler i en pressemeddelelse, at demokratiet har talt, og at forbundet naturligvis accepterer den beslutning, der er truffet.

- Selvom et meget stort flertal af vores medlemmer på slagteriområdet og det fødevareindustrielle område har stemt nej, så betyder sammenkædningsreglerne, at det samlede flertal for et "ja" også gælder vores overenskomster, siger han.

Han mener imidlertid ikke, at det massive nej fra Fødevareforbundets medlemmer er spildt eller vil blive glemt.

- Vores medlemmer har sendt et stærkt signal til arbejdsgiverne. Deres nej er også udtryk for en stor utilfredshed med den behandling, vi fik under forhandlingerne med DI. Jeg håber, DI bruger de næste tre år på at udtænke en anden og mere fremadrettet forhandlingsstrategi, siger han.

Hovedpunkter fra overenskomstforslaget:

  • En tre-årig overenskomst frem til 1. marts 2020

  • Lønstigning på syv procent over de næste tre år

  • Fuld løn i 13 uger under forældreorlov

  • To børneomsorgsdage og øget frihed ved barns sygdom

  • Fire procent af lønnen kan byttes til fridage eller pension

  • Seniorer kan købe sig til 32 seniordage

  • Arbejdsgiveren kan kræve, at lønmodtagerne arbejder en time ekstra om dagen ved travlhed, og overarbejdet skal afspadseres inden for et år

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter