Stor forskel på mængden af økologi i landets sygehuskøkkener

Ikke alle hospitaler har lige stor fokus på økologisk kost, når der serveres for patienterne.

Køkkenchef på Sygehus Sønderjylland. Lis Sjørup, tror ikke, der er råd til, at à la carte-menuen kan gøres mere økologisk. (Foto: Morten Volff © dr)

Når vi får serveret mad på et sygehus, er der stor forskel på, hvor meget af den der er økologisk.

Eksempelvis har flere af hospitalerne i Region Hovedstaden Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder, som kan opnå et mærke, hvis minimum 30 procent af de indkøbte mad- og drikkevarer er økologiske.

Anderledes ser det ud i en redegørelse fra Region Syddanmark, hvor det fremgår, at kun Odense Universitetshospital (OUH) har valgt at have fokus på indkøb af økologiske varer. Her er 40 procent af de indkøbte råvarer økologiske.

Bliver du derimod indlagt på Sygehus Sønderjylland kan du forvente, at omkring 5-10 procent af maden er økologisk.

Og det er for dårligt, at kantinerne på sygehusene i Region Syddanmark ikke handler mere økologisk, og at spisetilbudene ikke er mere ensartede.

Det mener Andreas Lund Andersen, der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Alternativet.

- Det er ikke nødvendigvis alt, der skal være økologisk. Men vi ved, at forbrugerne efterspørger økologi, og der skal vi gå forrest som region. Vi ville jo heller ikke acceptere, at en kirurg var 30 procent dårligere det ene sted frem for det andet, siger han.

Andreas Lund Andersen foreslår, at eksempelvis mælkeprodukterne vil være et godt sted at starte for at hæve andelen af økologiske produkter i kantinerne.

Lis Sjørup, køkkenchefen på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, mener ikke, at der er råd til mere økologi i køkkenet.

Køkkenchef på Sygehus Sønderjylland, Lis Sjørup, mener ikke, at det kan lade sig gøre at lægge flere økologiske varer i kurven, når de handler ind til patienterne i Sønderjylland.

- Vi har prioriteret, at vi vil give vores patienter valgmuligheder med et à la carte-menukort. Det er ikke sikkert, at vi kan skaffe alle varer økologisk, siger hun.

Køkkenchefen siger desuden, at det vil gøre købene dyrere, hvis de skal købe mere økologisk.

- Og det er der ikke penge til i budgettet, oplever hun.

DF: Lad køkkenerne bestemme selv

Dansk Folkepartis medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Thies Mathiasen, mener ikke, at det er regionens opgave at pålægge køkkenerne at være økologiske.

- Vi har nogle økonomiske rammer, som vi gerne skal overholde. Det er de professionelle, der er ansat i køkkener, der skal stå for opgaven med at forvalte køkkenets økonomi, mener han.

Økologi-punktet er på dagsordenen, når politikerne i forretningsudvalget i Region Syddanmark mødes i dag klokken 15.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.