Stor guld- og sølvskat fundet ved Varde

Et halvt hundrede sølvmønter og en armring af guld er dukket op af den jyske muld nær Varde.

En del af en stor armring af guld fra vikingetiden fundet af amatørarkæolog Pawel Piotr Konieczny i Hornelund ved Varde. (Foto: Lars Christian Bentsen © Nationalmuseet)

Endnu engang er der dukket sølv og guld op af den sydvestjyske muld. Denne gang drejer det sig om en skat på omkring halvandet hundrede sølvmønter og en armring af guld.

Fundet begyndte i foråret, da amatørarkæologen Pawel Piotr Konieczny gravede armringen og 24 sølvmønter op af en mark i Hornelund ved Varde.

Ifølge Lars Christian Bentsen, der er arkæolog og museumsinspektør på Varde Museum, er der tale om et regulært skattefund.

Rester af Hornelundskatten

Og det er ikke første gang, der fundet skatte i Hornelund.

På nøjagtig samme sted fandt man i slutningen af 1800-tallet den såkaldte Hornelundskat, der er et af danmarks mest spektakulære guldfund fra vikingetiden. Så Lars Christian Bentsen er meget begejstret over det nye fund.

- Det er et ret fantastisk fund. I 1892 blev der samme sted fundet tre fantastiske guldsmykker fra vikingetiden omkring 1000-tallet. Og nu finder den dygtige detektorfører Pawel Piotr Konieczny her i foråret yderligere fundet 24 sølvmønter og endnu et stykke vikingeguld. Og i den efterfølgende udgravning og sikring af skatten, finder vi yderligere 130-40 sølvmønter.

Stort guldfund

Og bare guldsmykket i sig selv er en stor skat, siger Lars Christian Bentsen.

- Guldsmykket vejer i sig selv omkring 68 gram, så det er et seriøst stykke guld. Og tager vi det gamle guldfund med, der i alt vejede 216 gram, så er vi næsten oppe på 300 gram guld, og det i sig selv repræsenterer jo en hvis værdi.

Lars Christian Bentsen mener at man skal tale om det gamle og det nye Hornelundfund som samme skat, for der er faglige argumenter for at de to skatte hænger sammen.