Stor sønderjysk turistsatsning hænger i en tynd tråd

To år og 11 millioner kroner er der brugt på at søsætte den tværkommunale turistmagnet Destination Sønderjylland. Men nu hænger projektet i en tynd tråd.

Dybbøl Mølle er en af de store turistmagneter i Sønderjylland. (© Museum sønderjylland)

Hver gang en turist sætter sig ved det sønderjyske kaffebord eller besøger Dybbøl Mølle, Tøndermarsken eller Gram Slot, så har det stor betydning for Sønderjylland. Med turister kommer der nye arbejdspladser og penge i kassen.

Men konkurrencen om turisterne er hård. Derfor er de fire sønderjyske kommuner Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa gået sammen i en stor fælles turistsatsning.

To år og 11 millioner kroner er der brugt på at søsætte den tværkommunale turistmagnet 'Destination Sønderjylland'.

 

Aabenraa vil ikke betale

Men på trods af fremgang i turister risikerer hele projektet nu at falde til jorden.

Aabenraa Kommune vil nemlig ikke afsætte de penge, der skal til for at holde Destination Sønderjylland kørende som fælles indsats.

Kommunen har afsat 1,6 millioner kroner til turistprojektet. Ifølge Tania Have, der er projektleder for Destinationsudvikling Sønderjylland, er det 40 procent for lidt i forhold til de øvrige kommuner.

Efterlader et hul

- Hvis Aabenraa ikke er med, så giver det slet ikke mening at lave en Destination Sønderjylland. Det efterlader jo et geografisk hul, siger Tania Have.

Hun peger på, at Sønderjylland har tre styrkeområder inden for turisme, nemlig natur, mad og historie.

- Sønderborg er for eksempel stærk på historieområdet, mens Aabenraa er unik på madoplevelser. Derfor kan vi ikke gøre det her uden Aabenraa. Hvis vi vil synliggøre Sønderjylland, er vi nødt til at pulje kræfterne, siger Tania Have.

Nødt til at prioritere

Ifølge Aabenraas borgmester Thomas Andresen er det et bevidst valg, at kommunen vil bruge 1,6 millioner kroner på turisme.

- Vi bliver nødt til at prioritere i kommunen. Og vi har ikke nedprioriteret turisme, vi har bare opprioriteret andre ting, siger borgmesteren.

Han tror ikke på, at kommunernes fællessatsning nu er død.

Ikke alt eller intet

- De fire sønderjyske borgmestre skal sætte sig sammen. For erhvervsliv, turistorganisationer og kommuner har behov for at samarbejde. Men det er jo ikke alt eller intet, siger Thomas Andresen.

Aabenraa Kommune vil prioritere sundhed, læring og elitesport.