Storstilet oprydning afslører flere tons ammunition og metalskrot

Der er tale om en overraskende stor mængde gammel ammunition, lyder det fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Skydeterræn Halk har været afspærret i flere måneder. Nu kan man igen færdes på området. (Foto: Ellen Bollerup © DR Syd)

Efter en måneds grave- og sorteringsarbejde er arbejdet med at fjerne gammelt og ueksploderet ammunition på Skydeterræn Halk nu afsluttet.

I alt er der blevet fundet 6.500 ammunitionsgenstande, to tons let ammunition til håndvåben og 10 tons metalskrot.

Der er tale om meget store mængder, fortæller Martin Særmark, der er kommunikationsmedarbejder ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

- Det er mere, end vi havde forventet. Vi kunne godt se ud fra nogle forundersøgelser, at der kunne være meget i området. Men det har vist sig at være en noget større opgave, end vi umiddelbart troede, siger han.

Skydeterrænet sydøst for Haderslev har været brugt siden 1920'erne. Derfor kunne der både være nedgravet ammunition fra 2. verdenskrig og fra de 80 til 90 års skydeøvelser derude.

Oprydningsarbejdet blev sat i gang, fordi undersøgelser netop viste, at området muligvis var massivt forurenet af ueksploderet ammunition og ammunitionsdele.

Oprydningsarbejdet har været koncentreret til den sydlige del af klinten på Halk, og det betyder, at der stadig kan være genstande i området.

Hvis man skulle finde noget, er der kun en ting at gøre, siger Martin Særmark.

- Man skal holde hænderne i lommen. Man skal ikke prøve at samle noget op, siger han.

Skydeterræn Halk er igen åbent for offentligheden, medmindre der er skydeøvelser i området.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.