Stort antal danske piger klager over HPV-vaccinen

Sammenlignet med Norge og Sverige har Patienterstatningen behandlet markant flere sager.

I Sverige har man modtaget 37 klager, mens man i Norge har modtaget otte klager. Arkivfoto. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Der bliver behandlet markant flere sager om HPV-vaccinen i Patienterstatningen i Danmark end i Norge og Sverige.

I Danmark har 242 anmeldt sager til Patienterstatningen. I Sverige har man modtaget 37 klager, mens man i Norge har modtaget otte klager.

Poul-Erik Svendsen, der er formand for Patienterstatningen og formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, undrer sig over, at der er så stor en forskel på antallet af anmeldelser.

- Det må skyldes den meget debat, der har været om mulige bivirkninger af vaccinen mod livmoderhalskræft herhjemme, siger han.

Selvom mange piger oplever træthed, svimmelhed og smerter i forbindelse med vaccinen, så er der ikke påvist en lægelig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer, oplyser han.

- Pigerne er ekstremt syge og har meget alvorlige symptomer, så det er en ulykkelig situation, hvor man selvfølgelig søger efter en forklaring, lyder det fra Poul-Erik Svendsen.

I tre af de 242 anmeldte skader har Patienterstatningen anerkendt symptomerne som bivirkninger i forbindelse med vaccinationer generelt. Symptomerne relaterer sig derfor ikke specifikt til HPV-vaccinen.

Fald i antal vaccinationer

  • Debatten om HPV-vaccinen har også betydet et stort fald i antallet af 12-årige, der bliver vaccineret.

  • I 2015 var det kun godt hver fjerde 12-årige, der fik vaccinen mod livmoderhalskræft.

  • Året inden har tre ud af fire fået vaccinen.

  • Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk