Stort antal danske piger klager over HPV-vaccinen

Sammenlignet med Norge og Sverige har Patienterstatningen behandlet markant flere sager.

I Sverige har man modtaget 37 klager, mens man i Norge har modtaget otte klager. Arkivfoto. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Der bliver behandlet markant flere sager om HPV-vaccinen i Patienterstatningen i Danmark end i Norge og Sverige.

I Danmark har 242 anmeldt sager til Patienterstatningen. I Sverige har man modtaget 37 klager, mens man i Norge har modtaget otte klager.

Poul-Erik Svendsen, der er formand for Patienterstatningen og formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, undrer sig over, at der er så stor en forskel på antallet af anmeldelser.

- Det må skyldes den meget debat, der har været om mulige bivirkninger af vaccinen mod livmoderhalskræft herhjemme, siger han.

Selvom mange piger oplever træthed, svimmelhed og smerter i forbindelse med vaccinen, så er der ikke påvist en lægelig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer, oplyser han.

- Pigerne er ekstremt syge og har meget alvorlige symptomer, så det er en ulykkelig situation, hvor man selvfølgelig søger efter en forklaring, lyder det fra Poul-Erik Svendsen.

I tre af de 242 anmeldte skader har Patienterstatningen anerkendt symptomerne som bivirkninger i forbindelse med vaccinationer generelt. Symptomerne relaterer sig derfor ikke specifikt til HPV-vaccinen.

Fald i antal vaccinationer

  • Debatten om HPV-vaccinen har også betydet et stort fald i antallet af 12-årige, der bliver vaccineret.
  • I 2015 var det kun godt hver fjerde 12-årige, der fik vaccinen mod livmoderhalskræft.
  • Året inden har tre ud af fire fået vaccinen.
  • Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.