Strandgæster bader nær gyllestrand

En del af Vemmingbund Strand ved Sønderborg blev i går lukket på grund af gylleudslip.

På den ene side af badebroen var stranden lukket på grund af gylleudslip. På den anden side badede folk gladeligt. (© DR)

Det Blå Flag blev strøget og der blev sat et skilt med badeforbud op på stranden ved Vemmingbund mellem Broager og Sønderborg.

Det var situationen i går, efter at der er løbet gylle gennem et vandløb og ned i Vemmingbund.

Udslippet blev opdaget ved otte-tiden mandag, da en fisker kunne se gylle ude i havet og anmeldte det til Sønderborg Kommune. Kommunen nedlagde straks badeforbud på den del af stranden, hvor gyllen kunne ses med det blotte øje.

Kun del af stranden afspærret

- Der er jo bakterier i det her vand, som kan udgøre en sundhedsrisiko, så derfor har vi afspærret det her område og lagt lidt oveni, siger miljøvagt i Sønderborg Kommune Morten Søndergaard Nielsen til DR Syd.

Ved siden af det afspærrede område kan strandens gæster bade helt uden risiko, forsikrer Morten Søndergaard Nielsen. Og gylleudslippet holdt da heller ikke strandens gæster fra at bade på den åbne side af badestranden.

- De skal i hvert fald godt i bad når de kommer hjem. Jeg krydser fingre for at der ikke sker noget. Men det er også trist at tage til stranden, hvis de ikke må bade, siger Laila Fahrendorf fra Sønderborg, der har ladet sine børn gå i vandet lige ved siden af det afspærrede område.

Vil finde synderen

Sønderborg Kommune har identificeret udslippet til et afgrænset område af et vandløb, der løber ned til havet. Nu arbejder man på at fjerne det forurende vand med pumper, ligesom en gravko er sat ind for at grave gylle op fra vandløbet.

Det er uvist hvornår badevandet på Vemmingbund Strand igen er rent nok til at man kan bade i det.

- Det afventer vi laboratorieprøver på. Et bud er onsdag, siger Morten Søndergaard Nielsen.

Det er formentlig et stort regnskyl i weekenden, der er skyld i lækket. Ikke desto mindre vil Sønderborg Kommune gøre en indsats for at finde ud af hvem, der kan holdes ansvarlig for lækket. Den pågældende landmand kan se frem på en klækkelig bøde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk