Succes med at droppe lægelatin på sygehuset

Det giver patienterne en større tryghed med danske navne til sygehusafdelinger.

Det giver tryghed blandt patienterne, når de de kan forstå og udtale navnene på sygehusets afdelinger. Det er erfaringen fra Gentofte Hospital. (Foto: Colourbox.com © ColourBox.com)

Det kan være svært at gennemskue, hvad dermato-allergologisk afdeling er. Og ved man ikke bedre, lyder onkologisk afdeling næsten som noget hyggeligt.

I Region Syddanmark vil man nu gøre op med den – for mange mennesker – uforståelige lægelatin og give hospitalsafdelingerne mere mundrette navne.

Det gjorde man på Gentofte Hospital for tre år siden. Det har været en stor succes, fortæller kommunikationschef Kirsten Bork.

Handler om at tale samme sprog

- Den allervigtigste forskel for patienterne er, at de oplever mere tryghed med de nye navne. Når de får et indkaldelsesbrev, kan de forstå, hvor de skal hen, og hvordan afdelingen hænger sammen med deres sygdom, siger Kirsten Bork.

Gentofte Hospital har spurgt over 100 patienter, hvordan de oplever de nye navne. Svaret er, at det både er tryghedsskabende og giver en bedre dialog.

- Det handler om at være i øjenhøjde med patienterne. Når man taler samme sprog, er det lettere at have en ligeværdig samtale, siger Kirsten Bork.

Svært hvis man ikke kan udtale afdelingsnavn

For eksempel lavede man dermato-allergologisk afdeling om til ’hud- og allergiafdeling’, og osteoporose blev til 'knogleskørhed'.

- Det giver god mening. Som patient eller pårørende er det jo ikke særlig sjovt at skulle spørge om vej til en afdeling, man ikke engang kan udtale. De nye navne ligger bedre i munden hos de fleste mennesker, siger Kirsten Bork.

Da man lavede navneændringer på Gentofte Hospital var især lægerne skeptiske. Kirsten Bork fortæller, at nogle trak på smilebåndet, mens andre mente, at nu ville ingen nye læger søge stilling på hospitalet.

Læger var skeptiske

- Vi gjorde jo op med flere hundrede års tradition og med de navne, som lægerne identificerer sig med. Men det er patienternes oplevelse, som betyder mest, siger Kirsten Bork.

Hun sammenligner det med de rystelser, det gav, da man i sin tid gav patienterne adgang til deres egne journaler.

- I dag er det jo utænkeligt andet. Og om ti år kan man sikkert ikke forstå, at man kunne finde på at skrive latinske navne på afdelingerne, siger Kirsten Bork.

Stolthed breder sig

Kirsten Bork fortæller, at der er stadig er modstand blandt nogle læger, men at forandring er på vej.

- I takt med at de danske navne nu bliver udbredt også til andre sygehuse, bliver det nemmere at sluge. Og flere læger er også stolte af at være med på det første hospital med danske navne, siger Kirsten Bork.

I Region Syddanmark vil man fra næste år bruge danske og mere mundrette navne på regionens sygehuse.