Få elever i klassen, mere ro og fast struktur i undervisningen.
Det er nogle af ingredienserne, når unge med autisme bliver undervist på en særlig gymnasielinje på Aabenraa Statsskole.
For et år siden oprettede skolen linjen, og resultaterne er allerede gode. I sommer fik eleverne højere karakterer, fortæller pædagogisk leder på gymnasiet, Anne-Mette Krejberg.
- Vi får utrolig positive tilkendegivelser fra alle kanter. Det giver mulighed for at give eleverne succesoplevelser med deres uddannelse, siger hun.
Brug for særlige rammer
Ifølge Anne-Mette Krejberg handler det i høj grad om, at skolen har gjort et grundigt forarbejde for at sikre, at tingene ville fungere fra dag ét. Elever med autisme har nemlig brug for bestemte rammer.
- Det helt særlige er, at al undervisning er meget velstruktureret, at der er ro omkring eleverne og at der maksimalt er 10 til 12 elever i hver klasse, siger Anne-Mette Krejberg.
Derudover har skolen startet en mentor-ordning til de unge. Den skal støtte dem med de problemer, der kan opstå i fritiden. Og det er blandt andet noget, der har vakt interesse fra andre uddannelser i landet.
Gavner den enkelte
Indsatsen for at hjælpe de unge på vej, bliver dog også bemærket andre steder.
Kirsten Normann, der er næstformand i den sønderjyske afdeling af Landsforeningen Autisme, er også begejstret for gymnasielinjen.
- Vi hører, at det er gavnligt for den enkelte elev, fordi undervisningen er mere struktureret og målrettet. Det er rigtig godt, at der er et tilbud, så de kan tage en uddannelse på niveau med deres jævnaldrende, siger hun.
Aabenraa Statsskole har 12 unge i hver klasse, og de kommer fra fem forskellige syd- og sønderjyske kommuner.