Susan lider af tvangsspisning: Jeg leder efter mad i skabe, jeg godt ved er tomme

Ny online-behandling skal hjælpe 40-50.000 danskere, som lider af tvangsoverspisning.

Her er Susan Sørensen sammen med sin søster Annsofie - det er Susan til højre på billedet. Hun er glad for, at der nu kommer et tilbud, hvor andre, der kæmper med tvangsoverspisning, kan få hjælp online.

Susan Sørensen er mæt. Hun har allerede spist. Alligevel går hun igen og igen tilbage til køleskabet, køkkenskabe og fryseren. For når først hun har taget en bid, er det svært at stoppe med at spise igen.

- Jeg har godt kunne spise en liter is på en aften. Jeg prøver at sætte den tilbage i fryseren, men den kommer ligeså hurtigt frem igen, siger Susan Sørensen fra Fredericia, som siden 2014 har kæmpet med spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning - også kaldet Binge Eating Disorder (BED).

- Jeg kan åbne og lede i køkkenskabe flere gange for at finde noget mere at spise, selvom jeg godt ved, at jeg ikke har mere mad i hjemmet, siger hun.

I dag er der kommet mere kontrol over sygdommen, og Susan Sørensen har tabt cirka 50 kilo. Men hun lever med, at det næste tilbagefald hele tiden lurer forude, for det har indtil nu været svært at få hjælp.

Ny online-hjælp på vej

Personer, som lider af tvangsoverspisning, har haft meget begrænsede muligheder for at få hjælp. Men det skal en ny online-behandling lave om på.

Fra næste år har Telepsykriatisk Center i Region Syddanmark nemlig fået penge fra finansloven til at udbyde internetbehandlingen til Susan Sørensen og de 40-50.000 andre danskere, som lider af tvangsoverspisning - uanset hvor i landet de bor.

Netop fordi hjælpen foregår hjemmefra via computeren, vil det kunne hjælpe mange, mener Susan Sørensen, da det kan være fyldt med stor skam bare at gå ud af døren.

- Det er grænseoverskridende at skulle ud af huset og sige: "Jeg spiser for meget", siger Susan Sørensen. Hun opsøgte selv en diætist i 2014, der som den første forstod, at hendes tidligere overvægt skyldtes et psykisk problem.

Den mest udbredte spiseforstyrrelse

Ifølge Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade er tvangsoverspisning den mest udbredte - men mindst kendte - spiseforstyrrelse.

Derfor glæder vicedirektør i landsforeningen, Sabine Elm Klinker, sig over, at folk, der tvangsoverspiser, nu får et behandlingstilbud. Hun forklarer, at mange, der lider af tvangsoverspisning, godt kan blive raske igen, og at det er nemmere end med en række andre spiseforstyrrelser.

- Så det kommer til at betyde rigtig meget, for dem som får et tilbud om behandling, siger Sabine Elm Klinker.

Ny på listen over psykiske lidelser

Indtil nu har der kun været tilbudt til folk med anoreksi og bulimi. Det skyldes ifølge Sabine Elm Klinker, at tvangsoverspisning er en relativ ny diagnose, som først i 2018 er blevet optaget på WHO's liste over psykiske lidelser.

- Derfor er mange blevet mødt med nogle helt andre tilbud i sundhedssystemet, såsom motion på recept eller andre slankende tilbud, hvor man ikke har forstået, at det handler om noget psykisk, siger Sabine Elm Klinker og tilføjer:

- Vi kan alle sammen spise for meget. Det vigtige er, om man mister kontrollen over spisningen og ikke føler, at man kan stoppe igen, siger hun.

I alt har otte projekter fået del i en pulje på 61,7 millioner kroner, som skal udvide behandlingen til personer, der lider af spiseforstyrrelser. Det er en del af disse midler, som skal gå til at hjælpe patienter, der lider af tvangsoverspisning.