Susannes Facebook-opslag stak fuldstændig af: Hjælpen vælter ind til evakuerede afghanere

Flere asylcentre oplever enorm støtte til de evakuerede afghanere, der nu er i Danmark.

Susanne Gregers Thuesen begyndte en indsamling af legesager og tøj til evakuerede afghanere, da hun forleden hørte, at mange af dem var på vej til et asylcenter nær hende. (Foto: Bo Bechsgaard)

Sække med børnetøj, sko, rulleskøjter, en cykel og masser af legesager hober sig lige nu op i Susanne Gregers Thuesens garage.

- Bilen har vi flyttet ud, for den er der ikke længere plads til.

For to dage siden lavede Susanne Gregers Thuesen et opslag på Facebook, hvor hun søgte tøj og legesager, hun kunne viderebringe til de evakuerede afghanere, der var på vej til asylcenteret i Hviding ved Ribe. Ikke langt fra, hvor Susanne Gregers Thuesen selv bor.

Og så stak det ellers af, fortæller hun.

- Der kom meget hurtigt rigtig mange henvendelser fra folk, der gerne ville hjælpe. Inden for den første halve time modtog jeg mange beskeder fra folk, jeg slet ikke kender.

Og bare et halvt døgn efter Susanne Gregers Thuesen havde lavet opslaget, var garagen stopfyldt med store og små donationer fra nær og fjern.

- Jeg er lidt overvældet. Jeg synes, det er fantastisk, at der er så mange, der har lyst til at hjælpe. Det viser, hvad vi kan, og at der ikke skal ret meget til. Bare man lige vågner op, kan vi alle sammen gøre en lille bitte forskel, siger hun.

  • Susanne Gregers Thuesen har været nødt til at flytte sin bil, for at få plads til de mange donation i sin garage. (Foto: Bo Bechsgaard DR Syd)
  • Susanne Gregers Thuesen har modtaget alt fra en cykel og et par rulleskøjter til brugt babytøj og nye sko. (Foto: Bo Bechsgaard DR Syd)
1 / 2

130 afghanere til asylcenter i Hviding

De sidste to dage har asylcenteret i Hviding fået omkring 130 nye beboere – mange af dem er børn. De er alle afghanere, der er blevet evakueret fra Kabul, og som indtil videre skal bo i det Syd- og Sønderjyske.

Evakueringen gik hurtigt, så ingen af familierne har ret mange ejendele med.

Men støtten fra danskere er enorm. Folk kimer asylcenteret ned for at tilbyde både sin hjælp som frivillig og med donationer til evakuerede afghanere.

Det fortæller Niels Bøgskov Frederiksen, der er områdeleder i Asyl Syd, som asylcenteret i Hviding er den del af.

- Alle os, der arbejder i systemet, er enormt taknemlige over, at folk udviser den form for engagement for mennesker i nød. Og det er det, vi taler om her. Det er mennesker i nød.

Flere steder er støtten fra danskere stor

I Thyregod i Vejle Kommune er der også stor interesse for at hjælpe de 107 afghanere, der er flyttet ind på byens asylcenter.

Hammasah Watandost kom til Danmark som flygtning fra Afghanistan i 2005. Så hun ved, hvad de evakuerede afghanere går igennem lige nu. Derfor har hun tilbudt at være frivillig i asylcenteret i Thyregod. (Foto: (Privat foto))

Onsdag aften mødte mellem 70 og 80 mennesker op for at tilbyde deres hjælp som frivillige på centret, der drives af Røde Kors.

En af dem er Emmy Hauch. Hun har tidligere været frivillig, blandt andet dengang der boede irakiske tolke på centret. Hun skal hjælpe med at få kigget på tøj, legetøj og andet, som centret allerede har fået af gavmilde danskere.

- Lige nu handler det om at få et overblik over, hvilke behov familierne har, så vi kan fordele det på en god måde, siger hun.

Også Hammasah Watandost var med til mødet. Hun kom selv til Danmark som afghansk flygtning i 2005 og arbejder i en børnehave.

Hun har stået i den samme situation som de evakuerede afghanere i Thyregod og oplevet, hvor svært det er at komme til et nyt land.

- Jeg er klar til at hjælpe dem, alt hvad jeg kan. Jeg kan sige til dem, at en dag kan de blive ligesom mig, blive pædagog eller noget andet, hvis de kæmper, siger Hammasah Watandost.

De fleste af deltagerne i aftenens møde kom fra Thyregod og omegn, men også længere væk fra. Og det fik smilet frem hos frivilligkoordinator hos Røde Kors Dennis Larsen, der kunne tage i mod 23 nye frivillige efter mødet.

- Det gik over alt forventning. Det gør en forskel, siger han.

Vi hjælper gerne, når det er tæt på

Niels Bøgskov Frederiksen er faktisk ikke overrasket over, at så mange syd- og sønderjyder vil hjælpe til. Da flygtningestrømmen ramte Danmark i 2015 med billeder af flygtninge, der gik på motorvej E45, tilbød mange også dengang deres hjælp.

- Nu kan man sidde hjemme i stuen og se billederne fra Afghanistan, og samtidig får de at vide, at der er afghanere på vej hertil. Så er der mange, der gerne vil hjælpe.

Det var da også nyheden om, at der var evakuerede afghanere på vej til asylcenteret tæt på hende, der tændte en flamme i Susanne Gregers Thuesen.

- Det, vi har set i fjernsynet, og de historier vi hører, tror jeg, påvirker os. Som forælder er det jo ganske forfærdeligt at se, at det går ud over børnene. Og måske er det ikke mere end det her, der skal til, for at de kan komme på fode igen, siger hun.

Susanne Gregers Thuesen kører til Hviding med donationerne fredag og lørdag. Hun regner med, at der er nok sager til at fylde en kassevogn et par gange.

- Jeg ved godt, at det ikke redder det helt store, men det kan måske frembringe et smil hos nogle børn – og det er det, jeg tænker allermest over.

Facebook
Twitter