Svært for frivillige at nå frem til redningsbåde: Turister spærrer vejene og forsinker udrykning

På Rømø håber redderne, at store magnetskilte på bilerne får folk til at flytte sig.

Henrik Manø Stenrøjl Kristensen er frivillig bådfører ved Rømø Redningsstation. Han håber det nye skilt på hans bil vil fange medtrafikanternes blik, når han er på vej mod redningsbådene på Rømø. (Foto: Henrik Mundbjerg)

Når de frivillige, der bemander Rømø Redningsstation, får et nødkald, kører de til redningsbådene i deres egen bil. Men de oplever store problemer med at komme frem i ferietrafikken.

- Folk er på ferie og tager det stille og roligt. Og når det er godt strandvejr, er der rigtig mange endagsturister. Og så har vi svært ved at komme igennem sommertrafikken, siger Henrik Manø Stenrøjl Kristensen, der er frivillig bådfører ved Rømø Redningsstation.

Han bor otte-ni kilometer fra redningsstationen og ærgrer sig, hvis hans kollegaer står og venter på ham ved redningsbådene.

- Det er frustrerende. Kan vi komme frem et minut hurtigere, kan det betyde rigtig meget, hvis der ligger nogen til havs og har brug for hjælp, siger han.

Sætter skilt på kølerhjelmen

Det er ikke tilladt for redderne at sætte udrykning på deres private biler. Så i et forsøg på at få folk til at give plads på vejene, har de frivillige nu sat store skilte på bilernes kølerhjelme.

På skiltene står der SAR - Search And Rescue. Det er en international betegnelse indenfor redning både til havs, i luften og på land.

  • Skiltene er lavet med magnetisk bagbeklædning, så de frivillige kan tage den af og på deres bil. (Foto: Rømø Redningsstation)
  • SAR eksisterer over hele verden. Og en af deres største opgaver var, da SAR deltog i eftersøgningen af det malaysiske fly, der under mystiske omstændigheder styrtede ned og forsvandt i 2014. (Foto: Rømø Redningsstation)
1 / 2

For at sprede budskabet har Rømø Redningsstation fortalt om deres nye tiltag på facebook. De har delt opslaget på både danske og tyske sider i håb om at nå ud til de mange turister på øen.

I kommentarsporet kan man dog se, at flere tvivler på, at det vil virke, fordi turisterne ikke ved, hvad SAR er.

Henrik Manø Stenrøjl Kristensen tror på, at de magnetiske SAR-skilte på bilerne vil gøre en forskel hen ad vejen.

- Det er et forsøg på at gøre opmærksom på os selv. Vi håber, at vi kan få SAR udbredt, så når folk ser det i bakspejlet, ved de, at vi er på vej mod en udrykning.

Politiet giver grønt lys

Selvom de frivillige kører for at redde folk i nød på havet, skal de overholde færdselsreglerne. Men der er ikke noget i vejen for at fange medtrafikanternes opmærksomhed med de store rød-hvide skilte, siger Knud Reinholdt, der er leder af færdselspolitiet hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi ser jo også firmabiler med diverse reklamer på fronten. Om der står SAR eller VVS på kølerhjelmen – det kan jeg ikke se noget problem i.

Trafiksikkerhedsmæssigt kan det dog udfordre, hvis nogle bilister tager hensyn til SAR-bilerne, mens andre ikke gør, siger Knud Reinholdt.

- Hvis det første køretøj flytter sig, og det næste måske ikke gør, kan der opstå nogle uheldige situationer, hvor de skal lave en manøvre for at undvige.

Brandmænd afventer erfaringerne

Hos Brand og Redning Sønderjylland oplever de frivillige også, at det kan være svært at komme frem, når brandmændene kører til brandstationen fra deres privatadresse – særligt hvis de skal gennem de større byer i myldretidstrafikken, fortæller Torben Groos, der er operativ chef hos Brand og Redning Sønderjylland.

Derfor er han også spændt på at høre om erfaringerne fra Rømø.

- Hvis det ender med, at det gør en stor forskel for dem, er det måske noget, man skal overveje på landsplan, siger han.

For næsten 20 år siden stillede DF et forslag om at gøre det muligt for frivillige brandmænd at køre med udrykning, når de skulle køre fra privaten til brandstationen. Forslaget blev ikke stemt igennem i Folketinget.

Facebook
Twitter