Svinebonde: Vores produktionsvilkår er forbrugernes skyld

Det er forbrugernes skyld, at produktionsvilkårene er som de blev fremstillet i gårsdagens dokumentar Svineriget.

I er selv skyld i, at grisenes forhold er, som de er.

Sådan lyder svaret fra en svinebonde her dagen efter, at DR dokumentaren 'Det store svinerige' løb over skærmen på DR 1. 

Det siger svinebonde Nikolaj Iversen fra Sønderborg. Han mener, at dokumentaren i det store hele viser et nogenlunde positivt billede af svineproduktionen. 

- Generelt må jeg sige, at jeg var ret positivt overrasket over udsendelsen. Vi var mange, der havde troet, at vi for alvor skulle hænges ud i medierne. 

Mange faktuelle fejl

Men der var også problemer med fremstillingen i dokumentaren, mener Nikolaj Iversen. Han synes især, at politikernes argumentationsniveau var kritisabelt.

- Der var altså en del faktuelle fejl. For eksempel er det ikke sandt, at grise ikke bedøves, når de kastreres. Det sker i alle tilfælde, og når politikernes argumenter er så usaglige, så spørger jeg mig selv, hvor vi egentlig er. 

I dag har der ikke været sparet på kritikken af svinebønderne på DRs hjemmeside, hvor flere debattører anklager svineproducenterne for dyremishandling. Men den kritik tager Nikolaj Iversen ikke specielt tungt.

- Nu skal vi jo ikke gøre os bedre, end vi er, men vi bliver også nødt til at forholde os til, at vi producerer, hvad forbrugerne efterspørger. Hvis forbrugerne ville have økologi, jamen så producerede vi økologisk. Men danskerne vil have billigt kød, siger Nikolaj Iversen. 

Han tror også, at forbrugerne i sidste ende vil blive mere fortørnede over, hvis priserne på kødet stiger.

- Jeg tror måske ikke, at forbrugerne vil blive mere glade af, at vi ændrer på vores produktion. For så bliver de jo bare sure over, at kødet er blevet dyrere.

Facebook
Twitter