Syddanske sygehuse skærer ned på antibiotika

Region Syddanmark vil styrke sundheden med nyt tiltag, der skal nedbringe antibiotika-forbruget.

De seneste 10 år er sygehusenes brug af antibiotika steget med 30 procent. Det skal bringes ned. (Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

Det kan få fatale konsekvenser, hvis der ikke bliver skåret ned på forbruget af antibiotika i sygehusvæsenet.

Derfor sætter Region Syddanmark fokus på, at sundhedspersonalet skal reducere forbruget.

Hvis ikke man reagerer nu, kan det i fremtiden føre til, at en lungebetændelse bliver livstruende, fordi bakterierne ikke længere kan slås ned af antibiotika.

Derfor har en ekspertgruppe undersøgt, hvordan man mindsker forbruget af på regionens sygehuse. Christian Bakker Mogensen, overlæge på sygehuset i Aabenraa, er en del af den gruppe.

- Det seneste årti har der været en stigning på sygehusenes antibiotikaforbrug på over 30 procent. Det er især bredspektret antibiotika, som rammer mange sygdomme samtidig, fortæller han.

Risikerer resistens

I udlandet bruges der endnu mere antibiotika, og der mærker man konsekvensen af, når folk er alvorligt syge. Bakterierne er resistente og kan ikke bekæmpes med antibiotika. De tilstande skal undgås i Danmark.

- Vores forbrug er højt, så vi skal handle nu. Det er rettidig omhu mere end en katastrofe, siger Christian Bakker Mogensen.

Derfor skal man på sygehusene i fremtiden undersøge, hvad det er for en bakterie, patienterne er syge af, før man giver antibiotika.

På den måde kan man bruge antibiotika, der rammer mere præcist, og gemme den, der rammer bredt, til andre tilfælde, hvor der ikke er andet er gøre.

I løbet af næste år bliver fokuset på antibiotiakforbruget en del af hverdagen på regionens sygehuse.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.