Syge og udsatte samles på sociale medier

Mange benytter muligheden for at lufte deres frustrationer eller få trøst på Facebook.

Hvor går du hen, hvis du gerne vil høres? Flere og flere svarer 'Facebook' på det spørgsmål.

Netværksgrupper for sygemeldte og borgere, som er kommet i klemme i systemet, organiserer sig nemlig i høj grad på det sociale netværk. Det fortæller Sisse Stæhr, der er formand og stifter af gruppen 'Syg i Haderslev':

- Det er et frirum, hvor folk kan komme af med deres frustrationer, men det er også et sted, hvor folk kommer med positive oplevelser. Og dem kommer der flere af, siger hun.

Forening: Vi gør en forskel

Det betyder meget for gruppens 453 medlemmer, at Facebook-gruppen eksisterer:

- Det hjælper både socialt, men også i forhold til at få hjælp til at forstå lovgivning eller få en bisidder til at gå med til møder og støtte ens sag, fortæller Sisse Stæhr.

I eftermiddag går foreningen 'Syg i Haderslev' fra at være aktiv på Facebook til at være aktiv på gaden for netop at gøre opmærksom på de mange medlemmer, de mener, der bliver overhørt i Haderslev Kommune.

Flokkes på nettet

Mange Facebook-grupper manifesterer sig ikke fysisk, men vil stadig gøre gavn for medlemmerne, fortæller Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier:

- Lige præcis de sygemeldte, der kan føle sig udenfor, kan have et stort behov for at føle sig som en del af noget andet. For dem er Facebook jo en gave, siger han.

Der er nemlig mulighed for at finde ligesindede online:

- Vi er jo flokdyr, og i 2010'erne har vi så fået teknologien til at være sammen i en flok uden rigtig at være sammen. Så vi gør det, vi inderst inde har lyst til, nemlig at mødes - bare digitalt, fortæller Thomas Bigum.

I følge tal fra TNS Gallup Social Media Life har Facebook 3,5 millioner danske brugere om måneden. Det svarer til 73 procent af befolkningen. 59 procent bruger Facebook dagligt.